Ryžový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: andy54
Obľúbené jedlo hlavne u detí. Ako malá som sa na ryžový nákyp vždy tešila a zostalo mi to až do teraz.
6 porcií |
10 minút príprava |
30/35 minút na 175 °C |
Postup
- Umyjeme ryžu v horúcej vode a dáme ju variť s mliekom a štipkou soli.
- Vajíčka si rozdelíme na žĺtka a bielka, pričom jedno bielko dáme zvlášť. Vymiešame spolu cukor, žĺtka a maslo.
- Pridáme uvarenú ryžu a premiešame.
- Vyšľaháme si jeden bielok a pridáme ho k zmesi.
- Vymastíme si plech a vysypeme múkou alebo strúhankou. Zmes vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme.
- Dáme piecť na 20-25 min pri 175 C. Pečieme, kým zmes nestuhne a povrch nechytí hnedkastú farbu. Pri pečený rešpektujeme skúsenosti z vlastnou trúbou.
- Vyšľaháme si zvyšok bielka a rozotrieme na upečený nákyp. Keď nákyp chceme mať sladší, do šľahaného bielka pridáme 3 lyžičky cukru.
- Znova dáme piecť na 5-10 min, kým bielka nechytia hnedkastý nádych.
- Nakrájame a podávame. Príloha môže byť zavárané ovocie. Dobrú chuť.