Ryžový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: andy54

Obľúbené jedlo hlavne u detí. Ako malá som sa na ryžový nákyp vždy tešila a zostalo mi to až do teraz.

6
porcií
10 minút
príprava
30/35 minút
na 175 °C

Postup

  1. Umyjeme ryžu v horúcej vode a dáme ju variť s mliekom a štipkou soli.
  2. Vajíčka si rozdelíme na žĺtka a bielka, pričom jedno bielko dáme zvlášť. Vymiešame spolu cukor, žĺtka a maslo.
  3. Pridáme uvarenú ryžu a premiešame.
  4. Vyšľaháme si jeden bielok a pridáme ho k zmesi.
  5. Vymastíme si plech a vysypeme múkou alebo strúhankou. Zmes vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme.
  6. Dáme piecť na 20-25 min pri 175 C. Pečieme, kým zmes nestuhne a povrch nechytí hnedkastú farbu. Pri pečený rešpektujeme skúsenosti z vlastnou trúbou.
  7. Vyšľaháme si zvyšok bielka a rozotrieme na upečený nákyp. Keď nákyp chceme mať sladší, do šľahaného bielka pridáme 3 lyžičky cukru.
  8. Znova dáme piecť na 5-10 min, kým bielka nechytia hnedkastý nádych.
  9. Nakrájame a podávame. Príloha môže byť zavárané ovocie. Dobrú chuť.