Ryžový kvások
Ryžový kvások (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Mili varecháči, keďže si niektorí priali recept na ryžový kvások, tak ho sem pridávam...
Postup
- Ryžový kvások si založíme tak že si do skleneného zaváracieho pohára (7 dl) s viečkom dáme múku a vlažnú vodu a dobre premiešame. Zakryjeme igelitovou čiapkou alebo viečkom a necháme na linke na teplom mieste odpočívať.
- Na druhy deň ho prikŕmime 2 PL múky a asi 1 PL vody, aby kvások bol hustejší. Na 3. deň už vidíme ako kvások pracuje a znova ho dokŕmime 2 PL múky a vody tiež asi 2 PL.
- Na 4. deň už krásne narástol a ja som už z neho vyskúšala piecť a bol super. Môžeme ho aj do 7. dňa tak prikrmovať a potom ho dáme do chladničky.
- Keď sa rozhodneme piecť, tak je najlepšie si z neho večer pripraviť rozkvas
a keď odoberieme 2-3 PL, tak toľko mu pridáme múky a vody a znova dáme do chladničky. Tam ho dokrmujeme raz za týždeň ak nič nepečieme a inak vždy po odobratí.
- Takto vyzerá rozkvas... 3 PL kvásku, 200 g múky z akej chceme piecť a 400 ml vody...
Nech sa darí :-)
- pridávam aj kvások z MIX B robi sa tak isto a taky je divoky že mi chcel ujsť :-)