Ryža s hubami, špargľou a sušenými paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Dnes sme s milým pri vchode jedného obchodu zbadali čosi ako hrací automat. Zvedaví sme sa prizreli, že čo to a na moje potešenie to bol "receptomat". Tak som si tam zopár receptov vyzdvihla pre inšpiráciu. Tento je inšpirovaný jedným z nich.

2
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dubáky si namočíme aspoň pol hodinu vopred do vody. Umyjeme či očistíme a nakrájame si špargľu, cibuľu, paradajky a šalát na drobné kúsky.
  2. Vodou nasiaknuté dubáky si nakrájame na drobno a dáme ich podusiť na ČL oleja, vodu z nich si necháme.
  3. Potom pridáme druhú ČL oleja s cibuľou a necháme opražiť do zlato-hneda. Medzitým si pripravíme zeleninový vývar, ktorý zmiešame s vínom a vodou z húb.
  4. Do hrnca vsypeme ryžu a zalejeme ju vývarom tak, aby ju akurát prikryl. Ochutíme soľou a korením. Počas varenia ju treba priebežne premiešavať, aby neprihorela.
  5. Ryža by sa mala variť zhruba pol hodinku tak, že keď tekutina vsiakne, prilejeme ďalšiu. Na posledné priliatie dáme trošku viac a pridáme aj špargľu a sušené paradajky. Tekutinu necháme odpariť. Na záver k ryži primiešame aj kurkumu.
  6. Môžeme naložiť na tanier, posypeme šalátom a na vrch postrúhame parmezán.

    Pridáme sladkú prílohu: hrušku prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Do vzniknutej priehlbiny dáme čučoriedky, na vrch pridáme brusnice a pokvapkáme šťavou z brusníc, ozdobíme lístkom mäty.
    Dobrú chuť.