Ryža s hubami a parmezánom
Autor receptu: martinis
Určite poznáte tú skvelú vôňu dusených či opečených húb ... ale možno neviete, že ju
skvele dopĺňa tymián. Ak všetko spolu podusíte, do horúceho jedla vmiešate trocha
parmezánu a podávate s čerstvými bylinkami a sušenou talianskou šunkou, vznikne
zaujímavá ryžová variácia :)
1 porcia |
40 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pred začiatkom varenia by sme si mali najprv očistiť cibuľu a pokrájať ju na drobné kocky, potom nahrubo nasekať strúčik cesnaku. Šampiňóny umyjeme a navrhujem ich nakrájať na plátky či na štvrtinky, záležiac na vašich preferenciách a samozrejme veľkosti húb. Preferujem trocha väčšie kúsky, aby si zachovali svoju šťavnatosť.
- Do strednej panvice dáme lyžičku olivového oleja, lyžicu masla a pomaly necháme rozpustiť. Potom na tomto tuku opražíme cibuľu s cesnakom, pridáme pokrájané huby a okoreníme mletým čiernym korením a tiež sušeným tymiánom. Pár minút ešte poopekáme a potom vsypeme pohárik ryže, ktorý zalejeme dvoma pohárikmi zeleninového vývaru. Premiešame, pokiaľ sme použili čistý vývar osolíme a dusíme pod pokrievkou - 15 až 20 minút bielu ryžu, tridsať hnedú.
- Až je ryža uvarená, do jedla nastrúhame parmezán, zamiešame vidličkou aby sa rozpustil a prikryté necháme odstáť ešte 5 minút. Naservírujeme na tanier, zakvapneme olivovým olejom a pridáme trocha čerstvých byliniek. Podľa chuti môžno doplniť aj talianskou sušenou šunkou (obrázok tej, ktorú som použil) nakrájanou na tenké pásiky :)
- Môj tip : namiesto parmezánu možno použiť aj gorgonzolu či iný výrazný syr, nakrájaný na drobné kocky. Na podliatie ryže možno okrem vývaru samozrejme použiť aj biele víno.
- Keďže som ako darček dostal taliansku šunku, rozhodol som sa ju použiť aj do tohto receptu, kde sa s hubami a tymiánovou ryžou skvele dopĺňa. Nie som si istý, o akú šunku ide, nevyznám sa, tak nechcem kecať, ale mám silné tušenie že je to sušená hovädzia šunka, má totiž skvelú vôňu a je krájaná na plátky tenké ako papier :)