Ryža s hubami a parmezánom

Autor receptu: martinis

Určite poznáte tú skvelú vôňu dusených či opečených húb ... ale možno neviete, že ju skvele dopĺňa tymián. Ak všetko spolu podusíte, do horúceho jedla vmiešate trocha parmezánu a podávate s čerstvými bylinkami a sušenou talianskou šunkou, vznikne zaujímavá ryžová variácia :)

1
porcia
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pred začiatkom varenia by sme si mali najprv očistiť cibuľu a pokrájať ju na drobné kocky, potom nahrubo nasekať strúčik cesnaku. Šampiňóny umyjeme a navrhujem ich nakrájať na plátky či na štvrtinky, záležiac na vašich preferenciách a samozrejme veľkosti húb. Preferujem trocha väčšie kúsky, aby si zachovali svoju šťavnatosť.
  2. Do strednej panvice dáme lyžičku olivového oleja, lyžicu masla a pomaly necháme rozpustiť. Potom na tomto tuku opražíme cibuľu s cesnakom, pridáme pokrájané huby a okoreníme mletým čiernym korením a tiež sušeným tymiánom. Pár minút ešte poopekáme a potom vsypeme pohárik ryže, ktorý zalejeme dvoma pohárikmi zeleninového vývaru. Premiešame, pokiaľ sme použili čistý vývar osolíme a dusíme pod pokrievkou - 15 až 20 minút bielu ryžu, tridsať hnedú.
  3. Až je ryža uvarená, do jedla nastrúhame parmezán, zamiešame vidličkou aby sa rozpustil a prikryté necháme odstáť ešte 5 minút. Naservírujeme na tanier, zakvapneme olivovým olejom a pridáme trocha čerstvých byliniek. Podľa chuti môžno doplniť aj talianskou sušenou šunkou (obrázok tej, ktorú som použil) nakrájanou na tenké pásiky :)
  4. Môj tip : namiesto parmezánu možno použiť aj gorgonzolu či iný výrazný syr, nakrájaný na drobné kocky. Na podliatie ryže možno okrem vývaru samozrejme použiť aj biele víno.
  5. Keďže som ako darček dostal taliansku šunku, rozhodol som sa ju použiť aj do tohto receptu, kde sa s hubami a tymiánovou ryžou skvele dopĺňa. Nie som si istý, o akú šunku ide, nevyznám sa, tak nechcem kecať, ale mám silné tušenie že je to sušená hovädzia šunka, má totiž skvelú vôňu a je krájaná na plátky tenké ako papier :)