Ryža - jednoducho, rýchlo a bez starostí
Autor receptu: natassa22
Ryža je veľkou témou, a ja sama som ju dlho nevedela robiť. Donútila som sa až raz, keď
som sa rozhodla robiť doma sushi podľa jednej sushi knižky. A dopadlo výborne aj jedno
aj druhé :)
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Základ je - ryžu 4-5 krát premyť vo vode, a po dôkladnom premytí ju v potrebnej vode nechať odstáť 30 min. (na 2 hrnčeky ryže dáme 3 hrnčeky vody).
Medzitým si nakrájame cibuľu.
- Keď je ryža tých 25 min už odstáta, dáme do hrcna troška oleja, dáme speniť cibuľu, posolíme, a keď je cibuľka opražená, vylejeme do hrnca ryžu s vodou. Ak chceme - rovno v tomto kroku pridáme sterilizovanú zeleninu.
Necháme zovrieť na silnom plameni a 1-2 min pod pokrievkou podusíme.
- Následne znížime intenzitu ohrevu(plameň) na slabý, a 10 min dusíme pod pokrievkou.
Presne po 10 min odstavíme, premiešame, a ďalších 10 min necháme dojsť prikryté pokrievkou.
Nakoniec dochutíme podľa chuti.
Pre mňa osvedčená metóda - 30-10-10, takto som si to aj zapamätala :)
Dobrú chuť!