Hrnčekový makový koláč
Rýchly makovec (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Tento recept mám už dávno od mojej
mamy, ktorej to posunul môj synovec.*
Ten ho ako pubertiak robieval so svojou
frajerkou. Toľko k jeho príbehu :-) Je
naozaj jednoduchý, s dozorom ho
zvládne aj môj 8-ročný syn ;-) Občas doň
prihodíme kakao, občas lieskovce,
hrozienka... Môžete ho potrieť ríbezľovým
džemom, čokoládou... Ako len chcete.
Mne chutí poliaty čokoládou a posypaný
kokosom :-)
30 porcií |
25 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Zmiešame všetky "suché" suroviny - múku s práškom do pečiva, krupicový a vanilkový cukor, celý mak (prípadne aj lyžicu kakaa) a dobre premiešame.
- Zmiešame "tekuté" suroviny - olej, vodu a vajcia. Do tekutej zmesi po častiach primiešame suchú zmes.
(Toto je jednoduchšia verzia prípravy cesta, vhodná aj pre deti ;-) Ak to chcete vyšperkovať, môžete začať tak, že vymiešate cukor s vajíčkami a pridávate múku vymiešanú s práškom do pečiva a postupne ostatné suroviny. Rozdiel v chuti ani konzistencii som nezaznamenala :-) )
- Všetko dôkladne premiešame. Vznikne redšie cesto.
- Vylejeme ho na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (cca 27x30 cm).
- Dáme piecť - elektrická rúra 180 °C alebo teplovzdušné pečenie 160 °C, cca 20 minút.
- Po upečení potrieme rozpustenou čokoládou alebo džemom, posypeme nasekanými orieškami alebo strúhaným kokosom... My sme tentoraz zvolili čokoládovú polevu a sladkú farebnú posýpku. Uvarte si k nemu šálku čaju alebo kávy a... dobrú chuť! :-)