Hrnčekový makový koláč

Rýchly makovec (fotorecept)

Autor receptu: kucharecka33

Tento recept mám už dávno od mojej mamy, ktorej to posunul môj synovec.* Ten ho ako pubertiak robieval so svojou frajerkou. Toľko k jeho príbehu :-) Je naozaj jednoduchý, s dozorom ho zvládne aj môj 8-ročný syn ;-) Občas doň prihodíme kakao, občas lieskovce, hrozienka... Môžete ho potrieť ríbezľovým džemom, čokoládou... Ako len chcete. Mne chutí poliaty čokoládou a posypaný kokosom :-)

30
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame všetky "suché" suroviny - múku s práškom do pečiva, krupicový a vanilkový cukor, celý mak (prípadne aj lyžicu kakaa) a dobre premiešame.
  2. Zmiešame "tekuté" suroviny - olej, vodu a vajcia. Do tekutej zmesi po častiach primiešame suchú zmes. (Toto je jednoduchšia verzia prípravy cesta, vhodná aj pre deti ;-) Ak to chcete vyšperkovať, môžete začať tak, že vymiešate cukor s vajíčkami a pridávate múku vymiešanú s práškom do pečiva a postupne ostatné suroviny. Rozdiel v chuti ani konzistencii som nezaznamenala :-) )
  3. Všetko dôkladne premiešame. Vznikne redšie cesto.
  4. Vylejeme ho na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (cca 27x30 cm).
  5. Dáme piecť - elektrická rúra 180 °C alebo teplovzdušné pečenie 160 °C, cca 20 minút.
  6. Po upečení potrieme rozpustenou čokoládou alebo džemom, posypeme nasekanými orieškami alebo strúhaným kokosom... My sme tentoraz zvolili čokoládovú polevu a sladkú farebnú posýpku. Uvarte si k nemu šálku čaju alebo kávy a... dobrú chuť! :-)