Jablkový závin
Rýchly jablkový závin z kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Tento závin je síce z kysnutého cesta, ale nakoľko ani kvások, ani cesto sa nenecháva kysnúť, je veľmi rýchlo hotový.* Ak chcete rýchlo niečo sladkého, alebo sa ohlási nečakaná návšteva, príde vhod.
30 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Droždie rozdrobíme do mlieka a metličkou dobre rozmiešame.
- Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Kvások nenechávame vzísť, len do rozmiešaného mlieka s droždím hneď pridáme ostatné suroviny. Ani cesto nenechávame kysnúť, hneď s ním pracujeme ďalej.
- Jablká nastrúhame nahrubo. Jablká si môžeme nastrúhať vopred a potom urobiť cesto.
- Cesto rozdelíme na polovicu. Budeme mať dva záviny.
- Každú polovicu vyvaľkáme na plát, rozložíme polovicu jabĺk, posypeme škoricou a cukrom. Cukor dáme podľa vlastnej chuti.
- Stočíme do rolády a položíme na vymastený plech.
Povrch závinov potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Vložíme do rúry a pečieme na 180 °C. V polovici pečenia plech povytiahneme z rúry a ešte raz potrieme vajíčkom. Dopečieme.
- Upečené záviny posypeme cukrom.