Rýchly jablkový koláč s obrubou (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Zunovali sa mi "štrúdle" z lístkového cesta a keďže ma tlačil čas a nemala som čerstvé broskyne ani nektárinky, ktoré na tento koláč dávam v lete, použila som jablká.

10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Počet jabĺk závisí od ich veľkosti. Namiesto lieskovcov môžeme použiť mandle alebo vlašské orechy.
  2. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 30 x 35 cm a husto popicháme vidličkou okrem dvojcentimetrových okrajov po obvode.
  3. V miske zmiešame pomleté orechy s trstinovým cukrom a škoricou, maslo dáme do mištičky a roztopíme v mikrovlnke.
  4. Popichanú plochu rozvaľkaného cesta posypeme polovicou orechovo-cukrovej zmesi.
  5. Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky a jablká pokrájame na tenké polmesiačiky, ktoré poukladáme do radov na posypané cesto tak, aby sa čiastočne prekrývali. Jablká potrieme roztopeným maslom.
  6. Koláč okrem okrajov posypeme zvyšnou zmesou orechov a trstinového cukru. Okraje môžeme posypať bielym kryštálovým cukrom-krupicou.
  7. Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Nepopichané okraje sa pri pečení nafúknu a vytvoria nadvihnutú obrubu.