Rýchly jablkový koláč s obrubou (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Zunovali sa mi "štrúdle" z lístkového cesta a keďže ma tlačil čas a nemala som čerstvé broskyne ani nektárinky, ktoré na tento koláč dávam v lete, použila som jablká.
10 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Počet jabĺk závisí od ich veľkosti. Namiesto lieskovcov môžeme použiť mandle alebo vlašské orechy.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 30 x 35 cm a husto popicháme vidličkou okrem dvojcentimetrových okrajov po obvode.
- V miske zmiešame pomleté orechy s trstinovým cukrom a škoricou, maslo dáme do mištičky a roztopíme v mikrovlnke.
- Popichanú plochu rozvaľkaného cesta posypeme polovicou orechovo-cukrovej zmesi.
- Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky a jablká pokrájame na tenké polmesiačiky, ktoré poukladáme do radov na posypané cesto tak, aby sa čiastočne prekrývali. Jablká potrieme roztopeným maslom.
- Koláč okrem okrajov posypeme zvyšnou zmesou orechov a trstinového cukru. Okraje môžeme posypať bielym kryštálovým cukrom-krupicou.
- Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Nepopichané okraje sa pri pečení nafúknu a vytvoria nadvihnutú obrubu.