Rýchly gyros s tzaziky omáčkou

Autor receptu: miky64

toto som ochutnal v Nemecku a doma to pripravujem ako rýchlu večeru po ktorej sa vždy zapráši,keď som to doma pripravil prvý krát tak deti by to boli schopne jesť každy deň

8
porcií
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Masko si zmiešame z polovicou oleja pridáme ingrediencie a necháme asi pol hodinky odstáť.Na druhej polovici oleja speníme cibuľku,pridáme maso osolíme a dusíme asi dvadsať minút.
  2. Príprava PITA chleba: Do misky dáme kryštálový cukor, rozdrobené droždie, trocha vlažnej vody a necháme vykysnúť.V druhej miske preosejeme múku, primiešame soľ,Do múky pridáme olivový olej, vykysnutý kvások, zvyšnou vlažnou vodou zarobíme hladké, pružné a nelepivé cesto, ktoré necháme na teple kysnúť 2 hodiny. Z vykysnutého cesta ugúľame 8 guliek, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhov o priemere 15-20 cm. Tieto placky prenesieme na múkou poprášenú utierku, prikryjeme dalšou utierkou a necháme kysnúť zase 30 minút. Vykysnuté placky dáme na plech s pečiacim papierom, potrieme studenou vodou a rýchlo vkladáme do vopred rozpálenej trúby, aby teplota neklesla, lebo placky by sa nenafúkli. Pečieme na 200-220 stupňoch/horkovzduch/6-10 minút. Správne upečená pita má byť nafúknutá a na povrchu mierne zhnednutá. Povrch sa môže natrieť olivovým olejom.Potom ho rozkrojím a naplním masom potriem tzaziky omáčkou a podľa chuti pridám nakrájané paradajky alebo inú zeleninu.Pri rýchlej večeri použijem arabsky chlieb kúpený v supermarkete,ktorý zohrejem na pánvici potriem omáčkou + zelenina podľa chuti zaviniem a podávam.
  3. Príprava Tzaziki omáčky Šalátovú uhorku očistíme, zrnká vyberieme/ja dávam aj s dužinou a jadierkami/ a najemno nastrúhame. Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno posekaný kôpor, mleté čierne korenie, soľ, jogurt biely a spolu premiešame.Celkový čas prípravy je s arabskym chlebom ak chcete s pitou tak je to samozrejme dlhšie.