Rýchly francúzsky citrónový koláč

Autor receptu: pejas

Recept som našla na stránke dobré-recepty, ale trošku som si ho prispôsobila. Je veľmi osviežujúci, príjemne kyselkavý a šťavnatý.

8
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín určených na cesto vymiesime cesto. Maslo môžete pridať buď nastrúhané alebo aj roztopené (s roztopeným sa vám podarí ľahšie vypracovať cesto).
  2. Následne ním vystelieme okrúhlu formu s priemerom asi 28 cm, ktorú sme predtým vymastili tukom a vysypali múkou. Cesto dáme piecť na približne 20 minút do vyhriatej rúry.
  3. Citróny zbavíme šupky a pokrájame na menšie kúsky do hrnca. Pridáme 4 lyžice cukru a deci vody. Privedieme do varu a pomaly varíme, kým sa citróny trošku nerozvaria.
  4. Ak chcete krém bez kúskov citrónu, zmes prepasírujeme cez sitko do iného hrnca. Ja som nechala aj kúsky, je to zaujímavejšie :-) K zmesi pridáme Zlatý klas a ak je ešte treba, tak trochu cukru, podľa chuti. Hmotu dôkladne rozmiešame. Potom pridáme 4 dcl vody a varíme ako puding. Následne hmotu vylejeme na vychladnuté cesto.
  5. Necháme stuhnúť v chladničke. Podávame len tak, alebo so šľahačkou. Kto má ako rád :-)