Rýchle praclíčky
Autor receptu: bonpari
Tieto praclíčky vypekáme cez vianočné sviatky niekoľkokrát, pretože sa vždy zjedia skôr, ako stihne prísť nejaká návšteva.. A od Vianoc do Silvestra je predsa len dlhá doba.. Hodia sa však aj na rôzne iné oslavy či len také obyčajné chrumkanie.. Sú veľmi rýchlo hotové a to preto, že cesto nemusí byť vôbec odležané.. Zamiesime a hneď pečieme..
Postup
- Múku, prdopeč a soľ preosejeme do misy.
- K suchej zmesi pridáme nakrájaný tuk a šľahačku. Vymiesime hladké cesto.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme praclíčky. Potrieme rozšľahanými vajíčkami a posypeme rascou či sezamom. Pečieme pri 180 stupňoch dozlata.
- Obmena:
Z múky, soli a bielkov vymiešame hustú kašu. Naplníme ňou mikroténový sáčok a keď praclíky začnú chytať v trúbe farbu, nastriekame na ne slanú kašu ako keď zdobíme medovníky. Vytvorí sa tak na nich po dopečení slaná hmota, ktorá praclíčky ochutí. Je to taká zmena oproti klasike.
- Ak sme už oboch druhov praclíčkov objedení, môžeme do cesta pridať nastrúhaný eidam, no v tom prípade treba pridať viac múky, lebo cesto je od syra mastnejšie a horšie sa s ním pracuje.. Navrch už netreba dávať nič, stačí potrieť vajíčkom, pretože syrové sú chutné samé o sebe..