Rýchle praclíčky

Autor receptu: bonpari

Tieto praclíčky vypekáme cez vianočné sviatky niekoľkokrát, pretože sa vždy zjedia skôr, ako stihne prísť nejaká návšteva.. A od Vianoc do Silvestra je predsa len dlhá doba.. Hodia sa však aj na rôzne iné oslavy či len také obyčajné chrumkanie.. Sú veľmi rýchlo hotové a to preto, že cesto nemusí byť vôbec odležané.. Zamiesime a hneď pečieme..

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Múku, prdopeč a soľ preosejeme do misy.
  2. K suchej zmesi pridáme nakrájaný tuk a šľahačku. Vymiesime hladké cesto.
  3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme praclíčky. Potrieme rozšľahanými vajíčkami a posypeme rascou či sezamom. Pečieme pri 180 stupňoch dozlata.
  4. Obmena: Z múky, soli a bielkov vymiešame hustú kašu. Naplníme ňou mikroténový sáčok a keď praclíky začnú chytať v trúbe farbu, nastriekame na ne slanú kašu ako keď zdobíme medovníky. Vytvorí sa tak na nich po dopečení slaná hmota, ktorá praclíčky ochutí. Je to taká zmena oproti klasike.
  5. Ak sme už oboch druhov praclíčkov objedení, môžeme do cesta pridať nastrúhaný eidam, no v tom prípade treba pridať viac múky, lebo cesto je od syra mastnejšie a horšie sa s ním pracuje.. Navrch už netreba dávať nič, stačí potrieť vajíčkom, pretože syrové sú chutné samé o sebe..