Kakaový koláč
Rýchle brownies kocky s malinovým krémom
Autor receptu: mojaskolapecenia
Ďalší recept na brownies? No tento vás prekvapí neskutočnou chuťou pri minimálnej námahe, ktorú
vynaložíte.* Sú bez čokolády, no nie
sú vôbec suché ani také
„piškótové“ - brownies iba s
kakaom sú práve viac také
„žuvačkové“, v tom najlepšom
slova zmysle. Úžasné aj na druhý
deň, takže môžete si ich pokojne aj
večer upiecť, ráno nakrájať na
kocky, urobiť superrýchly krém a
nazdobiť. A potešiť dakoho. Miznú
rýchlo, to už máme odskúšané :)
16 porcií |
15 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup- Vyberte vajcia z chladničky, aby neboli celkom studené. 100 g vajec sú asi 2 vajcia veľkosti M, ak každé aj so škrupinou váži 57 g. Predhrejte rúru na 170 °C. Formu na brownies vysteľte papierom na pečenie. Moja forma má 18x18 cm, ak máte väčšiu formu, brownies budú tenšie a budú sa piecť trochu kratšie.
- Pripravte si vodný kúpeľ. Dajte zovrieť vodu v hrnci. Do väčšej ohňovzdornej misy (najlepšie z nehrdzavejúcej ocele) si odvážte maslo, kakao a cukor, postavte misu nad hrniec s vodou a dbajte o to, aby hladina vody v hrnci nebola tak vysoko, že by sa dotýkala misy. Maslo, kakao a cukor spolu miešajte, kým sa maslo neroztopí a všetko sa spolu nespojí. Tento krok je dôležitý nielen preto, aby sa maslo roztopilo, ale aj aby kakao ešte viac uvoľnilo svoju vôňu. Odstavte a ak je zmes horúca, nechajte trochu vychladnúť - no trochu teplé to môže byť. Inak cukru neodporúčam dávať menej, inak môžu byť brownies suchšie.
- Pridajte vanilkový extrakt, potom po jednom vajcia, zakaždým dobre premiešajte (no nešľahajte). Napokon do zmesi preosejte múku, miešajte nie príliš agresívne silikónovou lopatkou do spojenia.
- Zmes by mala byť dosť hustá. Keď ju rozložíte na plech, pomôžte si silikónovou lopatkou, aby bol povrch rovný (nemusí byť dokonalo).
- Pečte pri 170 °C asi 40 minút, urobte test špáradlom. Ak bude suché, brownies už sú určite hotové, no pár omrviniek na špáradle pri brownies nevadí, skôr vadí mokré neupečené cesto, čo spoznáte ľahko :)
- Nechajte brownies vychladnúť, medzitým si môžete pripraviť krém.
- Zmäknuté maslo šľahajte ručným šľahačom spolu s preosiatym cukrom do peny - správne vyšľahané maslo je takmer až biele a veľmi nadýchané. Pridajte mleté maliny, preosejte ich (aby sa zdobiaca špička neskôr neupchala kvôli veľkým kúskom), šľahajte do spojenia. Napokon pridajte studený smotanový syr (cream cheese) a studenú smotanu na šľahanie (z chladničky), šľahajte najskôr na nízkych otáčkach do spojenia, potom na to trochu dupnite a šľahajte, kým krém nie je dosť pevný (nepadá z metličiek pri nadvihnutí). Krém preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (ja som použila veľkú zatvorenú 12-cípu hviezdu).
- Vychladnuté brownies nakrájajte na kocky veľkým nožom - môj nebol horúci a dopadlo to fajn :) Ozdobte krémom, na vrch položte kyslejšie ovocie, ktoré sa hodí k čokoláde. Mne sa páčia červené ríbezle, lebo Boh ich nadizajnoval tak, aby všetko urobili automaticky krajším bez toho, aby ste na tom mali akúkoľvek zásluhu. ?❤
- Tak čo, navnadila som vás? ?☺ Na záver sranda, že preto sú tak divne biele na vrchu, lebo som s nimi robila pochybné experimenty s kúskom krému, no to nech vás radšej netrápi ?? A keďže sa mi okraje až tak nepáčili (len esteticky, chuťovo super) a mala som zvyšný krém aj ríbezle, urobila som ešte aj triffle, takže ďalší tip pre vás, keby niečo, prikladám aj obrázok :) Tak dobrú chuť želám ❤
|