Rýchle bagety (fotorecept)

Autor receptu: havino

Tieto bagety sú výsledkom inšpirácie a čítania receptov na Vareche a blogoch varecháčok. Naučila som sa tu piecť chlieb, rožky, bagety, sendviče. Začínala som chlebíkom bez miešania a v tomto období už pečiem kváskový chlieb. Ponúkam recept na zdravé a rýchle bagety so zaručeným výsledkom. Odskúšané,ako rýchlovka pred ohlásením nečakanej návštevy už niekoľkokrát.

50 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zo surovín v kuchynskom robote vymiešame cesto. Nerobíme kvások osobitne, nie je to potrebné. Vlažnú vodu pridávame opatrne, tých 400 ml bude potrebné určite a potom postupne po troche a riadnom zmiešaní cesta pridáme viac. Ja som pridala rovných 400 ml. Pridanie vody záleží od múk, je možné miešať muky v akomkoľvek pomere a z iných druhov múk. Grahamové múky sajú vody omnoho viac, ražná múka podobne. Semiačka, rascu, si pridáme podľa vlastného uváženia.
  2. Cesto necháme miesiť dlhšie, aj 10 min. Cesto by malo byť hustejšie. Po vymiesení ho necháme 10-15 min podkysnúť. Ak máme čas aj dlhšie. S pridávaním vody opatrne, grahamové cesto nech je hutnejšie. Mám skúsenosť, že potom sa rado rozleje do šírky na plechu, keď nie je vo forme na pečenie, ktorá drží tvar.
  3. Po 10 -15 min, cesto vyklopíme na dosku, môžme si podsypať múkou. Rozdelíme na tri časti a každú jednu časť cesta ponaťahujeme do valca a skrútime, ako uterák pri žmýkaní. Skrútené položíme na pečiaci papier na plech, urobíme im zábradlie z papiera,ako je vidieť na obrázku, postriekame slabo vodou a posypeme semiačkami, hrubozrnnou soľou. Na plechu už budú kysnúť do požadovanej veľkosti. Nechávam kysnúť 30 min, alebo aj viac, podľa izbovej teploty. Cesto rýchlo kysne, lebo je tam dosť veľa droždia. Vykysnuté vložíme do vyhriatej rúry, do ktorej na začiatku vyhrievania vložíme misku s vodou. Teplotu odporúčam 200 C, alebo ako si kto pozná svoju rúru. Po upečení ešte také horúce ich postriekame vodou.
  4. Tu už sú upečené. Necháme vychladnúť.
  5. V priereze, môžme podávať, ako u nás včera s bryndzovou pomazánkou.
  6. alebo pri nečakanej návšteve, pri posedení v altánku urobiť jednohubkové chlebíky. Chuťovo sú niečo medzi chlebíkom a sendvičom. Striedka mäkká, nedrobivá, s tenkou chrumkavou kôrkou.