Rýchla žemľova knedľa z Bolerazu

Autor receptu: skela

Tento recept mala poznačený moja mama od svojej mamy - Bolerazskej babky, ako sme ju doma na rozlíšenie volali. Recept je veľmi rýchly, výsledok zaručený.

10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Polovicu rozkov nakrajame na male kocky a oprazime na oleji, nechajme vychladnut. Zatiaľ nakrajame ostatne rozky na kolieska. Dáme variť oslolenu vodu do väčšieho hrnca.
  2. V mlieku rozmiesame vajcia, trochu oleja, soľ a trochu sody bikarbony. Nalejeme na kolieska rozkov, premiesame. Pridame muku, oprazene rozky a zľahka spracujeme cesto.
  3. Mokrymi rukami sformujeme 6 "šisiek", vlozime do viacej vody. Pri vareni sa zvacsia, preto treba nechať v hrnci miesto. Varime 25 minút prikryte. V polovici varu obratime.
  4. Vyberieme dierkovanou naberackou, krátko oplachneme studenou vodou, na mise jemne pomastime olejom.