Rýchla zdravá večera

Autor receptu: staja

Mám rada ľahké zeleninové večere, v lete vyhrávajú šaláty z čerstvej zeleniny, ktoré si kombinujem z produktov vlastnej záhrady a nášho trhoviska, a v zime sa musím uspokojiť s ponukou obchodov. Často je to niečo teplé, krátko zapečené v rúre.

2
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Očistíme si ružičkový kel a vhodíme ho do hrnca s vriacou mierne osolenou vodou, kde sa bude variť aj brokolica. Medzitým si ju očisíme a rozoberieme na menšie kúsky a po 5 minútach varenia ju pridáme k ružičkovému kelu. Varíme ďalších 5 minút. Pripravíme si zapekaciu misku, postriekame ju trochu olivovým olejom a zľahka posypeme strúhankou (ja svojou domácou). Zatiaľ zlejeme vodu z uvarenej brokolice a necháme ju odokrytú trochu vychladnúť. Dáme si vyhriať rúru na 180°C.
  2. Medzitým "prekutráme" chladničku, čo všetko by sa nám na zapekanie hodilo zo zásob a keď ja som to rozložila na linku, vytiahla som aj druhú zapekaciu misku, lebo hrozilo nebezpečenstvo, že pri zapekaní mozarellu budem zoškrabávať z dna rúry. A potom to išlo už rýchlo, takto si to naskladáme:
  3. Brokolicu prekrojíme na menšie kúsky, ružičkový kel na 1/4, na to šampiňóny na plátky. Jemne pokvapkáme olivovým olejom, prípadne prisolíme a posypeme obľúbenými bylinkami. Mala som veľké tučné grécke olivy, tie pokrájame na kolieska, kápiu a sušené paradajky na prúžky a finále: mozarella na plátky. Trochu oleja zo sušených paradajok, posolíme podľa chuti a šup s tým do rúry, už je vyhriata na 180°C a zapečieme 20 minút. Pôvodne som to nechcela ani dokumentovať, ale samej sa mi to páčilo aj na pohľad, tak som to šikovne odfotila. V detaile to vyzeralo takto: lákavo.
  4. A zapečené s kúskom domáceho chlebíka - celozrnný ovsený od Iva63, - krásne to voňalo a hoci manžel mal takú "chlapskejšiu" večeru, vypýtal si aj z mojej zeleninky a pochválil. Nie je to žiadna novinka, mnohé z vás si to určite tiež takto podobne vykombinujú, ale snáď ako inšpirácia, keď nám nič nenapadá alebo sa nám nechce vymýšľať.