Rýchla kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Varí sa u nás na Vianoce, Silvestra aj Veľkú noc, pretože nikto nechce vajcovú polievku :-) Nikdy ju nestihnem začať variť skôr ako o 11.00, ale o 12.00 sú už pariace sa taniere na stole.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na masti si opečieme kocky údeniny. Trvá to asi 5 minút. Zatiaľ si nakrájame cibuľu, pridáme k mäsu, opekáme ďalších 5 minút. Potom pridáme hladkú múku, zapražíme.
  2. Pridáme červenú papriku, opečieme len chvíľočku, kým nerozvonia. Zalejeme asi 1,5 l vody.
  3. Pridáme nakrájanú premytú kyslú kapustu, klobásu a koreniny, osolíme. Varíme spolu 20-30 minút. Keďže zároveň varíme šunku v pare a pečieme domáci koláč, otvoríme okno, nech majú aj okoloidúci zážitok :-)
  4. Klobásu vyberieme, kto sa nudí, môže aj koreniny. Do misky si pripravíme kyslú smotanu. Pridáme niekoľko naberačiek vývaru z polievky, premiešame. Je to taká finta, aby sa nám smotana v polievke nesekla.
  5. Rozmiešanú smotanu pridáme do hrnca spolu s jednou nakrájanou klobáskou, ešte spolu prehrejeme, ale len kým nedosiahneme bod varu. Podávame s domácim bielym koláčom. http://varecha.pravda.sk/recepty/biely-kolac-fotorecept/34320-recept.html