Rýchla černicová torta

Autor receptu: dankajeska

Odkedy som sa stala matkou a náš malý Peťko už papa všetkú zeleninu a ovocie, väčšinou z domácej produkcie, sa snažím varit aj piecť zdravšie. A kedže babka s dedkom sú naši pestovatelia a v mrazničke máme bohaté zásoby mrazeneho ovocia, medzi nimi aj černice, tak som rýchlo skombinovala tento chutný a zdravý dezert na nedelné popoludnie, ktorý chutil najviacej našemu 18mesačnemu drobcovi:-)

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielka vyšľaháme spolu s trstinovým cukrom na tuhý sneh. Potom postupne primiešavame žltky, preosiatu múku spolu s kypriacim práškom do pečiva, prilejeme maslo, vodu a nakoniec javorový sirup. Vylejeme na okrúhlu tortovú formu vystlanú papierom na pečenie a pečieme 30-40 minút na 180°C.
  2. Uvaríme si meltu podľa návodu a vychladený tortový korpus polejeme 6-7PL melty. Zvyšnú si popíjame počas pečenia:-)
  3. Černice necháme rozmraziť na miernom ohni. Pomaly povaríme (5-10minut), kým nepustia dostatok šťavy. V 2dcl vody rozmiešame 2Zlate Klasy a primiešame k černiciam. Miešame kým nám masa nezačne tuhnúť (2-3minútky) a rýchlo ju vylejeme na tortovu formu, ktorej kraje sme ešte vyložili piškotami. Dáme na studené miesto vychladnút. Vrch môžeme ozdobiť kúskami orechov, prípadne postruhanými orechami, strúhanou čokoládou alebo podľa fantázie.