Rybacia nátierka
Rybacia nátierka - svieža a sýta (fotorecept)
Autor receptu: egresh69
Táto nátierka má niekoľko zlých
vlastností. Dlho vám nevydrží,
vrstvy na chlebe si hostia nanášajú
veľmi hrubé a kto ju ochutná
prvýkrát, bude vás buď otravovať s
receptom, alebo (to je ten horší
prípad) bude chcieť, aby ste mu ju
robili vy sám.* To super na nej je, že
zakaždým bude iná. Nikdy sa vám
nepodarí rovnaká ako minule, ale
isto bude stále len a len lepšia :-) Postup- Prichystáme si suroviny. Pri výbere rybacích konzerv je základ rozmanitosť. Takže, každá iná. Osobne dávam šproty, sľeďa a sardinky. Vždy len v oleji, paradajkový nálev by rozbil chuť pomazánky.
- Začnime vložením masla do vody. Príjemne zmäkne a budete menej hundrať pri jeho vmiešavaní.
- Dáme variť vajcia. Na 10 minút. Dávam do vody polievkovú lyžicu octu, bráni to ich praskaniu.
- Cibuľa. Nepochybujem, že ju viete majstrovsky nakrájať na jemno, ale teraz sa na to radšej vykašlite a nasekajte ju ako drevorubač. Má to svoje dôvody. Jemne nakrájaná by sa pri miešaní doslova rozbila, zato nahrubo nasekaná vám pri konzumácii príjemne chrupne medzi zubami a spraví nátierku sviežejšou. To čo teraz robíme je aj tak viac chlapské jedlo. Ale ani ženy ním nepohrdnú.
- Toto som objavil v kredenci, ani neviem na čo to je, ale uľahčuje to krájanie vajíčok. Takže: prehrabte kredenc a ...
- K tomuto bodu som akosi nevedel pridať fotku, ale nevadí. Nájdite niekde staré noviny - hodia sa na zabalenie odpadu z makrely.
- Makrely zbavíme kože a kostí. Jemné rozobratie vám ušetrí kopu nervov pri vyťahovaní kostí. Postupujem tak, že makrelu si položím pozdĺžne a oddelím mäso rôznych farieb. Pri troche cviku vyberiete celú chrbticu aj s kosťami naraz. Ak však kúpite moc presušenú makrelu, tak vás s najväčšou pravdepodobnosťou trafí šľak. Btw, máte už spísaný závet? :-)
- Do misky (takej väčšej, aby sa vám ľahšie miešalo) dáme všetky suroviny, t.j. mäso z makrely, sardinky, cibuľu, maslo. Dochucujem soľou, sardelovou pastou, kaviárovou pastou (nemusí byť), polievkovým korením, citrónovou šťavou.
- Olej zo sardiniek - isto ho do misy nevylievajte celý. Poslúži vám na prípadné zriedenie konzistencie. Zdá sa vám moc suchá - prilejeme. Je tak akurát - vypijeme. Je zdravý. Hnusný, ale zdravý :-)
- Fáza miešania. Miešam vidličkou, je to skôr také pomalé prepasírovanie jednotlivých surovín. Niekoho bude lákať použiť mixér - je to síce ľahké, rýchle, ale výsledný efekt bude kaša, v ktorej sa všetky chute tak zlomia, že to nebude chutiť ani vášmu psovi. Miešanie vidličkou má aj ďalšiu výhodu. Objavíte kosti z makrely, ktoré vám pri oberaní mäsa unikli.
- Nastupuje váš posledný pomocník - chladnička. Za noc pomazánka príjemne stuhne, chute sa navzájom prepletú a bude taká ako má byť.
Prajem dobrú chuť.
|