Ryba v lístkovom ceste (videorecept)

Autor receptu: silvia16

Čo dať do lístkového cesta sa ma pýta kamarátka. Moja odpoveď je: čokoľvek :-) Zbožňujem lístkové cesto, lebo do neho môžte vložiť akékoľvek mäso, zeleninu a vždy to bude super. Uveríte, že aj guľáš (bez omáčky - iba mäsko a zelenina) by chutil super? Ak neveríte, vyskúšajte. No dnes by som sa chcela podeliť s Anglickou špecialitou, rybka v bešemovej (bielej) omáčke ktorú vložíme do lístkového cesta v tvare rybky. Dobrú chuť prajem. xxx

2-3
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na jednu šálku mlieka potrebujeme jednu lyžicu múky a jednu lyžicu masla. Ja som sa rozhodla robiť z troch šálok, ale dalo by sa to uvariť aj v dvoch. Zvišnú omáčku som si odložila. Zohrejeme 3 šálky mlieka na panvici. Pridáme 3 krajce cibule, 3 bobkové lístky a 18 zrniečok čierného korenia. Pridáme ryby a krevety. Tieto varíme v mlieku okolo 10 minút na nízkej teplote. Nechceme aby mlieko vrelo, ale chceme aby sa ryba uvarila.
  2. Keď sa nám ryba uvarí, precedíme mlieko do myštičky. Z rýb a krevietok vyberieme cibuľu, bobkové lístky a zrniečka.
  3. Na čistej panvici so rozohrejeme 3 lyžice masla. Keď sa maslo rozpáli pridáme 3 lyžice múky a veľmi rýchlo miešame, aby sa nám urobila kašička. Prepneme na nižšiu teplotu, aby sa nám kašička nepripiekla. Hneď začneme pridávať po trošičke mlieka (v ktorom sme varili ryby) a premiešavame, aby sa nám neurobili hrčky. Pridávame len po trošičke mlieka a zase premiešame. Takto postupujeme pokiaľ nedolejeme celé mlieko.
  4. Zapneme platničku na vyššiu teplotu a za stáleho miešania počkáme kým sa mlieko neprivedie do varu. Vtedy omáčka začne hustnúť. Ak by ste chceli omáčku hustejšiu, nepridájte všetko mlieko. Túto omáčku pridáme na naše ryby a krevety. Len toľko aby ich zakryla. Necháme ochladnúť.
  5. Ostatnú omáčku si možme odložiť a použiť na druhý deň.
  6. Pokiaľ nám rybka s omáčkou vychladne si vyváľkame cesto a vyrežeme do traru ako na obrázku. Do cesta na boku vyrežeme pásiky.
  7. Chladnú rybu s krevetami v bešamel omáčke uložíme do stredu cesta a začneme prekladať pásiky na seba.
  8. Preložíme pásiky az do posledného jeden za druhým. Ostané čo nepotrebujeme odrežeme a pridáme ako ozdobu. Mali by nám vyjsť dve rybky z toľkého cesta. Takže pre dve osoby. Potrieme maslom alebo vajíčkom a dáme do horúcej rúry na 15 minút. Dobrú chuť prajem.