Piškótový zákusok
Ružové rezy (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Veľká dobrota bez múky, ktorej sa nedá odolať. Výborný zákusok na
sviatky, rodinné oslavy a slávnostné príležitosti poteší svojou chuťou.
30 porcií |
90 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, po lyžiciach pridáme teplú, vodu vyšľaháme do hladka. Pudingový prášok spojíme s práškom do pečiva, pridáme trocha farbiva na zafarbenie korpusu a vmiešame do žĺtkového základu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Sneh po lyžiciach varechou vmiešame do cesta.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Suroviny na plnku, džem na potretie korpusu.
- V troche mlieka rozhabarkujeme pudingový prášok. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do pudingu vmiešame trocha zmäknutého masla, aby sa neurobila šupka a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame do hladka a pridáme po častiach vychladnutý puding, zašľaháme.
- Vrch korpus upravíme a prerežeme ho na dve časti. Spodnú časť korpusu potrieme jahodovým džemom alebo džemom podľa svojej chuti. Na potretý korpus uložíme okrúhle piškóty, ktoré namáčame do sirupu.
- Ma piškóty rozotrieme plnku, trocha si odložíme na potretie korpusu pod čokoládovú polevu.
- Položíme druhú časť korpusu, zľahka pritlačíme a vrch potrieme odloženou plnkou. Uhladíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
- Suroviny na čokoládovú polevu.
- Bielu čokoládu polámeme na menšie kúsky, rozpustíme nad vodným kúpeľom, stiahneme z kúpeľa a pridáme trochu potravinárskej farby, premiešame. Po lyžiciach do čokolády vmiešame kyslú smotanu.
- Zákusok po obvode orežeme, aby boli boky rovné a polejeme čokoládovou polevou. Vložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí krájame horúcim nožom rezy. Dobrú chuť.