Ružičkový kel s gaštanmi

Autor receptu: redakcia

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šupku z gaštanov narežeme do kríža a gaštany asi 15 minút povaríme, uvarené scedíme a ošúpeme tak, že stiahneme aj tenkú vnútornú šupku. V 0,5 l horúcej vody rozpustíme pol kocky bujónu, vložíme doň gaštany a varíme ďalších 15 minút. Suché uvarené gaštany vložíme do panvice, v ktorej sme pri miernej teplote a pri stálom miešaní nechali skaramelizovať cukor s maslom.
  2. Popražíme do zlatohneda a odložíme do tepla. Medzitým očistíme ružičky kelu, nakrojíme ich a uvaríme v bujóne, v ktorom sa varili gaštany, pridáme zvyšnú polovicu bujónovej kocky, dolejeme vodou a varíme asi 15 minút. Uvarené necháme odkvapkať, nesolíme.
  3. Nakoniec pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou a primiešame ku gaštanom do ohriatej misy. Podávame teplé so zemiakovou kašou k pečenej kačici, husi, bažantovi, baraniemu či jahňaciemu mäsu.