Ruské rezy (z mojej kuchyne)

Autor receptu: nefertiti16

Hoci som sa stretla už so zákuskami pod názvom "Ruské rezy" , tento môj receptík je úplne o niečom inom. Mám ho tiež od svojej mamky a ona ho má od svojej susedky a nepýtajte sa ma, prečo sa volajú ruské - snáď možno preto, že sa v nich použije čaj a ruský národ bol odjakživa známy tými svojimi "samovarmi" na čaje :-)Tento koláčik je lahodný a fajnovo šťavnatý, tak, že ho zvyknem robiť pomerne často, pretože moje deti ho zbožňujú. Nemám k nemu fotopostup, no príprava je celkom jednoduchá.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si dáme variť cca 3/4 l vody. Keď voda začne vrieť, namočíme do nej 2 sáčky pigi čaju, alebo nejakého iného čierneho čaju, pridáme 2 PL kakao a kryštálový cukor podľa chuti, za stáleho miešania povaríme spolu asi 3-4 minúty a odstavíme. Pridáme ešte do toho rum alebo inú liehovinu - ja som použila už aj koňak, či griotku, keď som nemala po ruke rum - a necháme rozvar vychladnúť.
  2. Potom si upečieme dva piškótové korpusy z 10 vajec. Klasika - no ja robievam takto: - na jeden korpus si z 5-tich vajec vyšľahám bielka s 5 PL kryšt. cukru, keď sú na penu pridám žĺtka a opäť miešam na penu. Potom pridám 5 PL polohrubej múky a oparne vareškou zamiešam. Vylejem na pomastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 200°C upečieme do zlatohneda. Množstvo pridanej múky závisí od veľkosti vajec, ale to už gazdinky vedia ;-) - ak nie, tak na väčšie vajcia pridáme kopcovité lyžice múky.
  3. Upečené korpusy necháme vychladnúť a po vychladnutí natrieme celý,prvý korpus kvalitným džemom. Kto má rád tak môže na husto. Na to položíme druhý korpus a tento zasa celý popolievame tým vychladnutým čajovým rozvarom rovnomerne po celom korpuse. Koláčik má byť šťavnatý, tak že riadne, no ten rozvar nemusí niekedy tam ísť celý - to podľa uváženia, aby sme ho zasa príliš nepremočili. Necháme to celé chvíľku vsiaknuť a potom naň natrieme krém - dobre vyšľahanú Heru spojíme s nutelou, alebo iným orieškovým krémom - ja kupujem v Lidli ten v umelom tégliku. Vrch koláčika posypeme čokoládovou ryžou. Necháme to ešte celé takto dobre stuhnúť, potom pokrájame a maškrtíme. Tak dobrú chuť! :-)