Medové rezy

Ruské medové rezy (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

20
porcií
30 (+ odležanie) minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V hrnci rozpustíme a privedieme k varu maslo, med a cukor. Varíme 2-3 minúty. Pridáme lyžičku sódy bikarbóny. Zmes nám pekne zapení.
  2. Stiahneme z plameňa, necháme trochu vychladnúť a po jednom primiešame vajíčka.
  3. Pomocou varešky zapracujeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali štipku soli.
  4. Vypracované cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na hodinu odpočívať.
  5. Cesto by nemalo byť ani príliš studené ani teplé. Rozdelíme ho na 5 rovnakých častí.
  6. Každú časť cesta vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik o veľkosti 25x20 cm.
  7. Popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C maximálne 6-7 minút. Cesto nesmie byť prepečené, po vytiahnutí z rúry má byť pružné a svetlé. Nakoniec si upečieme aj odrezky, budeme ich potrebovať na zdobenie. Upečené pláty necháme úplne vychladnúť.
  8. Krém si môžeme pripraviť aj deň vopred. Príprava je veľmi jednoduchá, do jednej misky nalejeme smotanu na šľahanie a kyslú smotanu. Ochutíme práškovým cukrom, kto má rád sladšie, môže pridať viac cukru, pridáme pár kvapiek vanilkovej arómy a vyšľaháme. Nezľaknite sa, ak bude krém redší, má to tak byť.
  9. Vychladnuté pláty potrieme teplým mliekom.
  10. Postupne prekladáme pláty vrstvou krému.
  11. Necháme si krém aj na boky a vrch. Krémom nešetríme.
  12. Upečené odrezky pomelieme.
  13. Rezy ozdobíme pomletými odrezkami a zákusok necháme v chladničke do druhého dňa.
  14. Pláty krásne zmäknú, nasajú vlhkosť z krému, cesto sa úplne rozplýva na jazyku. Sú fantastické, odporúčam vyskúšať.