Rozpeky so slivkami

Autor receptu: medovnicek

Od detstva milujem ovocné posúchy a tak, keď som na trhu kúpila slivky, vedela som, že si taký jeden upečiem. Na www.mimibazar.cz som jedného času naň získala výborný recept. Cesto je výborné, vrelo ho každému odporúčam.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások.
  2. Keď kvások máme nakysnutý, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť.
  3. Z tohto množstva vyjdú cca 4 menšie koláče o priemere cca 25-35 cm. Cesto po vy kysnutí rozdelíme na toľko častí, koľko budeme robiť koláčov. Z každého kúska urobíme bochník. Zoberieme papier na pečenie, vystrihneme si kruhy a každý bochník roztlačíme, alebo rozvaľkáme do kruhu. Ja som si to zjednodušila a koláče som piekla na plechoch, ktoré sú určené na pečenie pizze. Necháme ich ešte troška kysnúť.
  4. Medzitým vykôstkujeme slivky a rúru si predhrejeme na 160 C. Slivky ukladáme na koláč polenou stranou nahor. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ich mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Môžeme pridať aj vanilku a škoricu.
  5. Nakoniec pokladieme plátkami bravčovej masti, alebo masla - ja som teraz dávala maslo.
  6. Koláče vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.