Pivné rožky
Rožky pivce (fotorecept)
Autor receptu: petullka
12 porcií |
25 minút na 200 °C |
Postup- Z teplého piva, 2 PL mlieka, lyžičky cukru a droždia necháme vzísť kvások.
- Múku preosejeme do misy, primiešame lyžičku soli, 1 žĺtok, olej a kvások a vymiesime hladké cesto, necháme kysnúť aspoň 45 minút na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rukami sformujeme do valca a rozdelíme na 12 častí.
- Každú časť formujeme rukami do guľky, necháme chvíľku (5 minút) podkysnúť a z každej guľky vyvaľkáme trojhrannú placku a tú zrolujeme do tvaru rožka (širšiu časť rolujeme k užšej).
- Rožky poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme s bielkom zmiešaným s 1 lyžicou mlieka. Posypeme hrubozrnnou soľou a rascou a až potom dáme rúru vyhriať na 220 stupňov (zatiaľ rožky podkysnú).
- Vložíme do vyhriatej rúry a znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 25 minút.
- Upečené rožky preložíme z plechu na mriežku (aby zo spodu nezvlhli a ostali chrumkavé) a necháme vychladnúť. My sme si k nim dali domáci parížsky šalát.
|