Pivné rožky

Rožky pivce (fotorecept)

Autor receptu: petullka

12
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teplého piva, 2 PL mlieka, lyžičky cukru a droždia necháme vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme do misy, primiešame lyžičku soli, 1 žĺtok, olej a kvások a vymiesime hladké cesto, necháme kysnúť aspoň 45 minút na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rukami sformujeme do valca a rozdelíme na 12 častí.
  4. Každú časť formujeme rukami do guľky, necháme chvíľku (5 minút) podkysnúť a z každej guľky vyvaľkáme trojhrannú placku a tú zrolujeme do tvaru rožka (širšiu časť rolujeme k užšej).
  5. Rožky poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme s bielkom zmiešaným s 1 lyžicou mlieka. Posypeme hrubozrnnou soľou a rascou a až potom dáme rúru vyhriať na 220 stupňov (zatiaľ rožky podkysnú).
  6. Vložíme do vyhriatej rúry a znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 25 minút.
  7. Upečené rožky preložíme z plechu na mriežku (aby zo spodu nezvlhli a ostali chrumkavé) a necháme vychladnúť. My sme si k nim dali domáci parížsky šalát.