Domáce rožky

Rožky alebo žemličky

Autor receptu: seshata

15
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie a cukor. Necháme chvíľočku postáť.
  2. Medzitým zmiešame ostatné suroviny - hladká múka, soľ, majolka, olej a nakoniec prilejeme mlieko s droždím a cukrom. Vymiesime cesto. S cestom sa pracuje veľmi dobre.
  3. Bochníček cesta necháme v miske prikrytej čistou utierkou odpočívať 30 min.
  4. Nakoniec tvarujeme buď rožky, bagetky alebo žemličky. Ideálne je cesto rozdeliť na malé časti približne rovnakej hmotnosti. Ja robím cca 60 g. Potom je pečenie pekne rovnomerné.
  5. Uložíme na plech, potrieme vajíčkom a pečieme pri 190 °C cca 15 min. Pri rozdelení jednotlivých kúskov cesta na 60 g porcie (posledná porcia bola 70 g), mi vyšlo 15 rožkov. Fantázii sa medze nekladú, takže po potretí vajíčkom je možné pečivo posypať makom, semienkami, sezamom, mletou červenou paprikou alebo aj nastrúhaným syrom.