Jablkový nákyp

Rozcuchaná nevesta (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Aj tento recept ma pred rokmi zaujal svojím názvom.* Ide o starý český recept, ktorý zodpovedá tomu, čo kedysi mali ľudia vždy k dispozícii - zemiaky a jablká. Odvtedy je stálou súčasťou našej kuchyne.

4-5
porcie
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. V šupke uvarené zemiaky necháme dôkladne vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Posypeme múkou, štipkou soli, pridáme 2 vajcia a vidličkou jemnúčko premiešame, skôr len natriasame. Nesmieme z toho urobiť cesto, len aby sa zemiaky obalili múkou.
  2. Jablká nakrájame na malé kocôčky.
  3. Do vymasteného pekáča dáme 1/3 zemiakovej zmesi.
  4. Na ne rozsypeme polovicu jabĺk.
  5. Posypeme škoricou a cukrom.
  6. Opäť posypeme druhou tretinou zemiakov, navrstvíme zvyšné jablká, posypeme škoricou a cukrom a navrch dáme zvyšok zemiakov.
  7. Poukladáme nakrájané kúsky masla.
  8. Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút. Potom vyberieme, polejeme 2 rozšľahanými vajíčkami a dopečieme dozlata.
  9. Podávame teplé, posypané práškovým cukrom.