Jablkový nákyp
Rozcuchaná nevesta (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Aj tento recept ma pred rokmi zaujal svojím názvom.* Ide o starý český recept, ktorý zodpovedá tomu, čo kedysi mali ľudia vždy k dispozícii - zemiaky a jablká. Odvtedy je stálou súčasťou našej kuchyne.
4-5 porcie |
30 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- V šupke uvarené zemiaky necháme dôkladne vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Posypeme múkou, štipkou soli, pridáme 2 vajcia a vidličkou jemnúčko premiešame, skôr len natriasame. Nesmieme z toho urobiť cesto, len aby sa zemiaky obalili múkou.
- Jablká nakrájame na malé kocôčky.
- Do vymasteného pekáča dáme 1/3 zemiakovej zmesi.
- Na ne rozsypeme polovicu jabĺk.
- Posypeme škoricou a cukrom.
- Opäť posypeme druhou tretinou zemiakov, navrstvíme zvyšné jablká, posypeme škoricou a cukrom a navrch dáme zvyšok zemiakov.
- Poukladáme nakrájané kúsky masla.
- Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút.
Potom vyberieme, polejeme 2 rozšľahanými vajíčkami a dopečieme dozlata.
- Podávame teplé, posypané práškovým cukrom.