Roquefortové palmičky (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Jednoduché a chutné pečivo. Vo Francúzsku sa robieva naslano aj nasladko a vynaliezavosti sa medze nekladú. Príprava je rýchla a nenáročná, dôraz sa dáva skôr na kvalitu surovín.
Postup
- Všetky potrebné suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto si ich nachystáme vopred.
- Do misky rozdrobíme syr s modrou plesňou, pridáme nastrúhaný parmezán, rozmiešame a podľa potreby trochu rozriedime smotanou.
- Lístkové cesto rozvaľkáme a natrieme pripravenou syrovou plnkou.
- Cesto rovnomerne skrúcame z dvoch protiľahlých strán tak, aby sa obe časti stretli v prostriedku. Pritlačíme ich k sebe a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Zdvojenú roládu pokrájame na asi 1 cm hrubé kúsky a poukladáme reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch môžeme zľahka potrieť vajíčkom, plnka tak pri pečení nevytečie.
- Rúru predehrejeme na 180 stupňov a plech s pečivom do nej vložíme asi na 15 minút. Pri pečení sa riadime vlastnosťami rúry a palmičky vyberieme, keď na povrchu zozlatnú.
Palmičky môžeme naplniť aj šunkovou či lososovou plnkou, prípadne nasladko nutelou. Maslo do plnky používame opatrne, keby ho bolo priveľa, vytieklo by a pečivo by nebolo chrumkavé.