Roquefortové palmičky (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Jednoduché a chutné pečivo. Vo Francúzsku sa robieva naslano aj nasladko a vynaliezavosti sa medze nekladú. Príprava je rýchla a nenáročná, dôraz sa dáva skôr na kvalitu surovín.

25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetky potrebné suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto si ich nachystáme vopred.
  2. Do misky rozdrobíme syr s modrou plesňou, pridáme nastrúhaný parmezán, rozmiešame a podľa potreby trochu rozriedime smotanou.
  3. Lístkové cesto rozvaľkáme a natrieme pripravenou syrovou plnkou.
  4. Cesto rovnomerne skrúcame z dvoch protiľahlých strán tak, aby sa obe časti stretli v prostriedku. Pritlačíme ich k sebe a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  5. Zdvojenú roládu pokrájame na asi 1 cm hrubé kúsky a poukladáme reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch môžeme zľahka potrieť vajíčkom, plnka tak pri pečení nevytečie.
  6. Rúru predehrejeme na 180 stupňov a plech s pečivom do nej vložíme asi na 15 minút. Pri pečení sa riadime vlastnosťami rúry a palmičky vyberieme, keď na povrchu zozlatnú. Palmičky môžeme naplniť aj šunkovou či lososovou plnkou, prípadne nasladko nutelou. Maslo do plnky používame opatrne, keby ho bolo priveľa, vytieklo by a pečivo by nebolo chrumkavé.