Tekvicové guľky

Roľnícke gúľance (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Toto jedlo robila starká na jeseň keď sa zberala úroda z role. A síce kukurica a tekvica. Kukurica sa šrotovala na múku a tekvica strúhala. Z tohto je zloženie jedla. Cesto je dosť vlhké, tak sa rýchlo robili guľky v dlani z neho a potom trochu stlačili a šup do oleja. Tak vznikol názov. No dajú sa urobiť na plechu a v rúre, ale to dlhšie trvá. V rúre je to už celkom diétne. A odporúčam k nim sudovú kapustu ako prílohu.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Časť surovín, chýba citrón a cesnak. Tekvicu zbavíme tvrdej kôry a jadrá vyberieme. Potom strúhame na jemno. Kto má mixér s nožmi, môže ju spraviť s tým.
  2. K tekvici pridáme kukuričnú múku, cesnak strúhaný, šťavu z citróna, prášok do pečiva, vajcia a podľa chuti soľ.
  3. Dobre to vymiešame, cesto je dosť vlhké, tak v dlaniach robíme guľky 4 až 5 cm, ktoré trochu stlačíme a dávame do horúceho oleja. Smažíme do červena. Guľky si pripravujeme popredu, lebo to ide veľmi rýchlo. Robíme to vo väčšej vrstve oleja. Kto to chce bez oleja môže ich piecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Podľa mňa je to už potom moc suché.
  4. Hotové dávame do sitka, alebo na papier, aby prebytočný olej odtiekol.
  5. Ako prílohu volíme kyslú kapustu, s tou je to super. Toto jedlo sa robilo po zbere z rolí. Je to jednoduché a veľmi dobré.