Gaštanová roláda
Roláda s mascarpone a gaštanovým pyré (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchá roláda s gaštanovým pyré prekvapí chuťou.
20 porcií |
50 minút príprava |
15-17 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv pripravíme čokoládový krém, ktorý budeme potrebovať na záverečné potretie rolády. Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca (nevaríme!). Pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky, zmäknuté maslo a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Necháme v chladničke dobre vychladnúť.
- Cesto: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista, postupne po lyžiciach pridáme kryštálový cukor a šľaháme na vysokých otáčkach mixéra, pokiaľ sa cukor nerozpustí - aspoň 10 - 12 minút do tuha. Postupne zašľaháme po jednom žĺtku. Preosejeme múku, prášok do pečiva, kakao a zmes po častiach vmiešame do vaječného základu. Nakoniec pridáme 3 PL oleja. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 15-17minút, rúru sledujeme.
- Korpus po upečení.
- Korpus za horúca aj s papierom na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Suroviny na plnku + smotana na šľahanie 40 %.
- Mascarpone, gaštanové pyré a cukor vyšľaháme do penista. Pridáme vanilkovú pastu, smotanu na šľahanie a vyšľaháme do tuha.
- Vychladnutý korpus rozvinieme a potrieme plnkou do 3/4 korpusu.
- Pomocou papiera zrolujeme naplnenú roládu. Roládu preložíme na podnos alebo plech.
- Vychladenú čokoládovú plnku vyšľaháme mixérom do hladka a potrieme roládu. Vložíme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí konce rolády zrežeme a roládu ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť .