Roláda s čokoládovo smotanovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: havino

Rolád je tu viac, ako dosť, ale chcem vám podať môj recept bez maslovej plnky. Krém je výborný.

40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé vajcia s cukrom vyšľaháme do peny na najvyšších otáčkach. Pridáme olej. Ja si zvlášť nachystám do taniera, múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru, vanilkový struk. Postupne už na najmenších otáčkach prisypávame múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a vanilkou. Cesto vylejeme na plech vystlaný s papierom na pečenie. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C horkovzduch, alebo už každý podľa zvyklosti svojej rúry.
  2. Pečie sa orientačne 15 min, nech sa vám moc nezafarbí do ružova, už by bolo cesto suchšie a mohlo by sa lámať pri stáčaní. Upečenú roládu, presunieme aj s papierom na pečenie, na vlhkú utierku, ktorú sme predtým vyžmýkali v studenej vode. Necháme v utierke vychladnúť. Po vychladnutí papier na pečenie odstránime a roládu potrieme džemom podľa chuti.
  3. Pokiaľ roláda chladla, urobíme si krém. Čokoládu roztopíme nad parou, ked je rozpustená, odložíme z ohňa a po lyžiciach pridávame pochúťkovú smotanu. Na pomer 200 g čokolády mám overené množstvo 200 g smotany, aj 250 g. Prvý moment po zamiešaní, kedže čokoláda je rozpustená, sa vám krém bude zdať riedky, neľakať sa, nechať voľne vychladnúť, nakoľko čokoláda ešte stuhne. Krém je lahodný a zjemnený smotanou, ale zároveň, aby si musí udržať tvar a konzistenciu. Dochutíme cukrom podľa zvyku sladenia, podľa druhu čokolády. Ja som dnes po prvý krát pridala škoricu a veľmi dobrá chuť. Farba čokolády nech vás nemýli,že až tak zbledne. Prvá foto je fotená aparátom, druhá mobilom, vybil sa mi ten prvý. Krém necháme schladiť, na konzistenciu natierania, aby vám krém pri stáčaní zbytočne nevytekal. Natrieme, stočíme a necháme stuhnúť. Po stuhnutí, ozdobíme podľa seba. Ja som už len krížom krážom poliala čokoládou.
  4. Tento krém sa dá použiť, či ako plnka do rolády, alebo priamo na koláč, ochutiť, ozdobiť podľa vlastných predstáv, tak som ho použila v tomto recepte: TU Boli časy u nás, ked moji mládenci ho vyjedali samotný a nazvali ho lepšie, ako termix.