Rizoto

Rizoto z červenej ryže (fotorecept)

Autor receptu: macka78

Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola zbavená šupiek, ani leštením pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a ďalších cenných látok. Červená ryža je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny. Dokonca skrýva i väčší podiel nenasýtených mastných kyselín. Taktiež je nabitá množstvom dôležitých antioxidantov aj flavonoidov. Z minerálnych látok vám táto obilnina doplní hlavne železo, vápnik, zinok aj horčík. Rovnako obsahuje vitamíny E a D.

15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ryžu si uvaríme v pomere 1:2 varíme cca 50 minút na miernom plameni pod pokrievkou ( pridala som ČL soli). Nachystáme si suroviny, z ktorých ideme rizoto variť. Zeleninu si umyjeme, očistíme a nakrájame... Kuracie prsia som krájala na väčšie kúsky, ktoré dáme do marinády (marináda: 1 vajíčko, 2 PL Solamylu, korenie, soľ a sójová omáčka)
  2. V podstate budeme potrebovať len jeden wok, v ktorom budeme všetko pripravovať, ale na viac krát.. S restovaním začneme až keď ryža bude pred koncom varenia cca 15 minút... Skúsime ryžu, keď už je pekne chrumkavá, tak si rozpálime wok, pridáme olivový olej a začneme restovať červenú cibuľu, porik, mladú cibuľku, postupne pridávame mrkvu ( ktorú som nastrúhala na tenké plátky ako aj červenú repu) a nakoniec hrášok, ochutíme soľou a korením. Červenú repu orestujeme samostatne, lebo by nám celú zmes zafarbila ... Všetko to zamiešame do ryže, ktorú som už odstavila, ale nechala prikrytú... Pokračujeme šapiňónmi.
  3. Umyté, očistené, osušené šampiňony nakrájame. Posypeme ich 2 lyžicami tapiokovej múky alebo Solamylom ( ak nemáte, možete vynechať) premiesime, aby sa obalili. Na rozpálenom woku ich restujeme a pridáme 1 lyžicu cca sójovej omáčky. Hotové ich primiešame do rizota... Ako posledné osmahneme kuracie marinované prsia, ale tie už budeme servírovať priamo na rizoto... môžme servírovať...