Rizoto

Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept)

Autor receptu: sracz

O tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka chuti, v ničom nezaostáva.* Viac ako polstoročie ho pripravujem tak, ako ma to naučili moje dobré víly, Mamka Aňuci a Babička lady Ann, obe už dávno v Nebeskej kuchyni. Chcel som si overiť ako zvládnem variant à la Italia. Pripravuje sa s extra ryžou, bielym vínom, ktoré nám najviac chutí a je tekutejšie a mazľavejšie ako to, ktoré najviac ľúbil môj dobrý otec Tati.

4-6
porcie
15 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nie je toho treba veľa, ale na kvalite veľmi záleží, lebo ovplyvňuje finálnu chuť „diela“.
  2. V nízkom hrnci som rozohrial „štangličku“ masla,
  3. preložil 56 g konzervu ančovičiek aj s olivovým olejom a nechal splynúť do teplej konzistencie, pridal pokrájanú bielu časť póru (zelenú použijem na ozdobu, či do praženice) a červenú cibuľu a asi 5 minút orestoval.
  4. Potom nasledovali na „C-čka“ pokrájané zelerové stonky a hrubostenná zelená paprika.
  5. Po premiešaní a navodení „tepelnej jednoty“ došiel čas aj na zliaty obsah 4 x 427 g konzerv sterilizovaných húb portobello a crimini. Súhlasím, že s čerstvými drobnými hríbikmi by výsledné dielo chutilo najsamlepšejšie!
  6. Povrch húb som zasypal korením na prípravu kuracieho mäsa, červenou sladkou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením (ani korením 4 farieb by som nič nepokazil), jemne pomletou borievkou (jalovcom) a domáca vegetou s mletými sušenými hubami. Vrcholec obsadili pretlačené strúčiky cesnaku (talianska kuchyňa tvrdí, že s cibuľou opatrne, ale cesnakom nešetriť!)
  7. Zostavu som premiešal a asi 5-7 minút podusil.
  8. Potom som do pripraveného polotovaru vsypal „Arborio“ ryžu (ale vhodná je aj carnaroli) a premiešavaním popražil zo 3-4 minúty a
  9. neprestávajúcim miešaním a postupným podlievaním 2 hrnčekami dobrého polosuchého vína (zásada je, na varenie používaj víno, ktoré Ti najviac „šmakuje”), ja som tentoraz naďabil na „Peter r. 2012” z vinice na Slovinsku a nezabudol som ani na pol hrnčeka (120-150 ml) strúhaného parmezánu.
  10. V ďalšom som budúce „risotto“ postupne podlieval skoro litrom kúpeného kuracieho vývaru (ale mohol by som použiť bársaký mäsový, alebo aj domácu kuraciu či hovädziu polievku).
  11. Neprestávajúc v miešaní a „furtom“ podlievaní vývarom, som sa dočkal až ryža zmäkla a dosiahla polotekutú konzistenciu.
  12. Hotové risotto som podával posypané parmezánom, rezancami zelenej časti póru a ozdobené celými malými hlavičkami húb crimini. P. S.: nedávno som ochutnal variant zmiešaný s kúskami varenej brokolice a pokrájaného grilovaného kuraťa. …a tiež som si pochutnal!