Čokoládový zákusok

Rigó Jancsi tortičky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Rigó Jancsi rezy a muffiny tu už mám, teraz som pripravila tortičky.* Tento príbeh veľkej lásky maďarského cigánskeho primáša k bohatej dievčine pozná celý svet. Na znak tejto veľkej lásky dal primáš pre svoju lásku upiecť najsladší a najčokoládovejší zákusok. Dnes už poznáme mnoho verzií tohoto zákusku. Vymyslela som tortičky. Ani ako tortičky nezaostávajú v ničom za rezmi a muffinami.

18
porcií
50 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia s cukrom a teplou vodou som vymiešala do peny.
  2. Múku, prášok do pečiva, sódu a kakao som zmiešala a preosiala do cesta a opatrne vmiešala.
  3. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, naniesla som cesto a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla 10 minút. Po upečení som korpus nechala vychladiť na mriežke. Takto som pripravila dva korpusy.
  4. Keď korpusy vychladli, formou som vyrezala párny počet koliesok. Odrezky som si odložila, časť použijem na stred kolieska a zo zbytku pripravím guľky.
  5. Spodnú časť kolieska natriem čučoriedkovým džemom a vrchné kolieska som poliala čokoládovou polevou.
  6. Pripravila som si deň vopred krémy. Do rajnice som nalámala horkú čokoládu, pridala som kakao a zaliala smotanou na šľahanie, na sporáku som zatiaľ miešala, pokiaľ sa čokoláda celkom neroztopila a keď začala vrieť, ihneď som vypla sporák a nechala vychladiť. Pripravila som takto isto aj biely krém, ale som použila len smotanu a bielu čokoládu a pri šľahaní druhý deň som pridala balíček smetafixu. Krémy som druhý deň vložila do mixéru a vyšľahala. Treba ho mať stále v chladničke. Naplnila som krémom dva cukrárske vrecká, jeden tmavým a druhý s bielym krémom.
  7. Na spodné koliesko natreté lekvárom som najprv naniesla cukrárskym vreckom tmavý krém a do stredu kolieska som uložila kúsok z odrezkov. Aby to celé spolu držalo, krém som dala aj na odrezok do stredu a potom som vymenila vrecká a dozdobila som bielym krémom.
  8. Samozrejme, že k veľkej láske patrí srdiečko, dozdobila som tortičku lineckým srdiečkom. Veľmi chutné tortičky. Prajem vám dobrú chuť.