Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept)

Autor receptu: babina49

A dozreli nám ríbezle....

Suroviny

Postup

  1. potrebné suroviny - ríbezle som dala asi 3/4 z množstva ako vidno na fotke
  2. kvások si zarobíme do vlažného mllieka a necháme vykysnúť. Preosejeme si múku,pridáme roztopené maslo,rozšľahané vajíčko,2 PL kryš.cukor a 1 ČL soli. Mlieko z kvásku mi stačilo na zamiesenie cesta,tak som ho už vobec nemusela pridávať
  3. zamiesime vláčne cesto,ak by bolo redšie,pridajte múku
  4. medzitým ako nám bude kysnúť cesto,zamiesime si mrveničku na posýpku :všetky ingrediencie rukou zmiešame a dáme do chladu
  5. cesto pekne nakyslo
  6. plech na pečenie som vymastila,posypala múkou a cesto som si dala priamo na plech,posypala trošku múkou ,valčekom rozvaľkala pokiaľ sa dalo a potom som cesto už len prstami dotiahla do rohov plechu.Na cesto som rozsypala umyté a dobre odkvapkané ríbezle,posypala kryštálovým cukrom a na to dala mrvenicu,ktorá bola v chladničke.Moja pomocná sila bola taká rýchla,že som nestihla odfotiť koláč s ovocím a posýpkou pred pečením,takže už len upečený.Deťom bol aj tak kyslejší,tak sme ho po vrchu ešte posypali práškovým cukrom