Ríbezľový kysnutý koláč (fotorecept)
Autor receptu: babina49
A dozreli nám ríbezle....
Postup
- potrebné suroviny - ríbezle som dala asi 3/4 z množstva ako vidno na fotke
- kvások si zarobíme do vlažného mllieka a necháme vykysnúť.
Preosejeme si múku,pridáme roztopené maslo,rozšľahané vajíčko,2 PL kryš.cukor a 1 ČL soli. Mlieko z kvásku mi stačilo na zamiesenie cesta,tak som ho už vobec nemusela pridávať
- zamiesime vláčne cesto,ak by bolo redšie,pridajte múku
- medzitým ako nám bude kysnúť cesto,zamiesime si mrveničku na posýpku :všetky ingrediencie rukou zmiešame a dáme do chladu
- cesto pekne nakyslo
- plech na pečenie som vymastila,posypala múkou a cesto som si dala priamo na plech,posypala trošku múkou ,valčekom rozvaľkala pokiaľ sa dalo a potom som cesto už len prstami dotiahla do rohov plechu.Na cesto som rozsypala umyté a dobre odkvapkané ríbezle,posypala kryštálovým cukrom a na to dala mrvenicu,ktorá bola v chladničke.Moja pomocná sila bola taká rýchla,že som nestihla odfotiť koláč s ovocím a posýpkou pred pečením,takže už len upečený.Deťom bol aj tak kyslejší,tak sme ho po vrchu ešte posypali práškovým cukrom