Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč so snehom (fotorecept)
Autor receptu: mitzy
Je to neskutočne chutný a jemný
koláčik, ktorý sa oplatí vyskúšať...
Pre všetkých, ktorých ľúbite.
4-8 porcie |
20 minút príprava |
25 minút na 225 °C |
Postup
- Je to rýchlovka, takže si rúru zapneme na 225 stupňov Celzia. Hrnček má 300 ml. (Ak chcete múku vážiť, je to 180 g. Ríbezle umyte a nechajte stiecť. Odporúčam použiť 130 g ríbezlí - čo je polovica objemu hrnčeka.) Zo surovín na korpus vypracujeme cesto. Vložíme ho do formy s priemerom 24 - 25 cm a ručne rozťaháme do strán, pričom okraje zdvihneme na 2 - 3 cm vysoké steny. (Formu nie je nutné vytrieť.). Dno popicháme vidličkou. Korpus pečieme 10 minút.
- Kým sa pečie korpus, začneme šľahať tuhý sneh. Do snehu postupne pridávame cukor. Keď je sneh zmiešaný s cukrom, pridávame po častiach ríbezle a jemne premiešavame. Korpus vyberieme z rúry, navrstvíme doň sneh, rozhodíme po ňom ešte zopár ríbezlí a vložíme do rúry dopiecť 15 minút. Sneh zvrchu zhnedne, no vo vnútri ostane nadýchaný.
- Koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ju odstránime. Aby sa nám sneh nepotrhal (tak ako mne :), je dobré, aby nepresahoval cez steny cesta.
- Koláč poprášime práškovým cukrom a ozdobíme medovkou. Korpus je najchutnejší, aký som doteraz piekla. Sladký sneh sa hodí s ríbezľami, no viem si ho predstaviť aj s malinami alebo iným drobným ovocím kyslejšej chuti.
- Prajem dobrú chuť ;)