Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč so snehom (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Je to neskutočne chutný a jemný koláčik, ktorý sa oplatí vyskúšať... Pre všetkých, ktorých ľúbite.

4-8
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 225 °C

Suroviny

Postup

  1. Je to rýchlovka, takže si rúru zapneme na 225 stupňov Celzia. Hrnček má 300 ml. (Ak chcete múku vážiť, je to 180 g. Ríbezle umyte a nechajte stiecť. Odporúčam použiť 130 g ríbezlí - čo je polovica objemu hrnčeka.) Zo surovín na korpus vypracujeme cesto. Vložíme ho do formy s priemerom 24 - 25 cm a ručne rozťaháme do strán, pričom okraje zdvihneme na 2 - 3 cm vysoké steny. (Formu nie je nutné vytrieť.). Dno popicháme vidličkou. Korpus pečieme 10 minút.
  2. Kým sa pečie korpus, začneme šľahať tuhý sneh. Do snehu postupne pridávame cukor. Keď je sneh zmiešaný s cukrom, pridávame po častiach ríbezle a jemne premiešavame. Korpus vyberieme z rúry, navrstvíme doň sneh, rozhodíme po ňom ešte zopár ríbezlí a vložíme do rúry dopiecť 15 minút. Sneh zvrchu zhnedne, no vo vnútri ostane nadýchaný.
  3. Koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ju odstránime. Aby sa nám sneh nepotrhal (tak ako mne :), je dobré, aby nepresahoval cez steny cesta.
  4. Koláč poprášime práškovým cukrom a ozdobíme medovkou. Korpus je najchutnejší, aký som doteraz piekla. Sladký sneh sa hodí s ríbezľami, no viem si ho predstaviť aj s malinami alebo iným drobným ovocím kyslejšej chuti.
  5. Prajem dobrú chuť ;)