Ríbezľový koláč s penou

Autor receptu: sissi29

Rozmýšľam kedy som naposledy pridala nejaký recept. A zisťujem, že to bolo pekne dávno. Musím sa polepšiť. ;-) Prečo ríbezľový koláčik? Jednoducho preto, lebo ríbezle patria medzi moje obľúbené ovocie na pečenie. Dobre čítate na pečenie. Pri tomto procese ríbezle pekne uvoľnia šťavu a tým pádom sa koláčik mení na šťavnatú dobrotu.

16
porcií
15 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 5 žĺtkov, 100 g práškového cukru a vanilínový cukor vyšľaháme do peny.
  2. Primiešame zmäknuté maslo.
  3. Pridáme 100 ml mlieka a nakoniec 270 g hrubej múky zmiešanej s kypriacim práškom.
  4. Plech dobre vymastíme a rozotrieme naň cesto.
  5. Navrch cesta poukladáme vrstvu očistených ríbezlí.
  6. Z 5 bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme 270 g práškového cukru.
  7. Sneh s cukrom rozotrieme na ovocie.
  8. Navrch nasypeme mandľové lupienky alebo posekané orechy.
  9. Koláč vložíme do predhriatej rúry a na 180 °C pečieme 30 až 35 minút