Ríbezľový chladený koláčik
Autor receptu: 1000thwindow
Doma nám ríbezle zrejú už v plnom prúde a dnes si to pýtalo sladkú mňamku, aj keď
klasické hrnčekové a snehové koláče milujem robiť a moje osadenstvo papkať, chcela
som dnes troška zmenu a niečo zákuskovejšie.
Nechcelo sa mi hľadať po nete recepty, najlepšie to ide predsa podľa seba :)
Postup som nefotila - ospravedlňujem sa, ale ani som nečakala že sa podarí a je taký
perfektný, že ani neviem či ostane do zajtra :))
Budem rada, keď niekoho inšpirujem, neoľutujete
Postup
- Žltka vyšľaháme s cukrom, z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh.
Do žltkovej masy pridáme ostatné suroviny a vymiešame spolu, keď sa masa spojí tak ju postupne primiešavame do snehu.
/Ak chcete tento koláč v čokoládovej obmene, pridajte podľa chuti kakao/
Hotové cesto vylejeme na vystlaný plech a dáme piecť cca na 20minút 180C.
Necháme troška vychladnúť.
- Mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding. Mlieka je naschvál menej, aby hmota stuhla, cukor si dajte každý podľa chuti, ja som chcela sladší :)
/Ak chcete tento koláč v čokoládovej obmene, namiesto vanilkového pudingu dajte čokoládový/
- Na vychladnutý piškót nalejeme horúci puding, rozotrieme.
Prepláchneme ríbezle, rovnomerne porozsýpame po pudingu a dáme ešte tak na 15min. na 80C zapiecť, nech sa spoja chute a ríbezle pustia trocha šťavy.
Dáme vychladnúť aspoň na hodinu na chladné miesto.
- Do vriacej vody dáme 1/2 balíčka práškovej želatíny (ja som použila príchuť lesné ovocie - skvelo sa hodil, ak chcete, dajte kľudne aj celý balíček, mne piškot dosť vyrástol a viacej želatíny by sa už vylievalo, preto len pol množstva)
želatínu v hrnci necháme 2min. sa spojiť - NEVARÍME. Nebojte sa riedkej želatíny, ona stuhne. Lyžicou povylievame na koláč a necháme chladiť.
Keď koláč stuhne, môžme krájať :)
- Osobne dávam najradšej pudingové a žalatínové koláče bežne stuhnúť do studenej špajze na noc, ale mala som doma nedočkavcov, tak som šupla na 2hodiny do chladničky.
Sladučký piškot aj puding, kyslé ríbezle a ochutená želatína - chute sa nádherne spojili a chuť koláča je famózna, vychladený chutí fakt peckovo.
Odporúčam :)