Jablkový zákusok
Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Naši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka
Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať
„zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu skontroloval stav ich prípravy na
intenzívne spolunažívanie i v druhej polovici
storočnice. Za moju iniciatívu ma Naděnka odmenila „per huba“ receptom na tento
vynikajúci zákusok. Prvý rok zavŕšený v 8.
dráhe mojeho behu životom sme oslávili v príjemnej spoločnosti našich susedovcov,
ktorých som počastoval aj novým
„šuteméňom"!
10-12 porcií |
30-45 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Prvý pohľad na „naštartované“ ingrediencie môže u niekoho navodiť atmosféru chaosu. Nenechajte sa však odradiť, lebo napriek mojemu prvému pokusu s týmto receptom, som (teda sme) s výsledkom jeho realizácie boli nanajvýš prekvapení a odmenení pochúťkou s novou chuťou. Úplnou náhodou som kúpil jablká „Lucy“ s dužinou zvláštnej červenkastej farby.
- Do pomocnej misky „vahana“ som preosial hladkú múku, pridal štipku soli, kakao a prášok do pečiva alias „prdop“.
- Vajíčka kuchynskej teploty vyšľahal s práškovým cukrom a rozpusteným maslom a
- postupne po PL pridával pripravenú zmes hladkej múky s aditívami.
- Zatiaľ, čo vyšľahané cesto odpočívalo, olúpal a na „syrových slzách“ som postrúhal jablká a
- ľahko, pomocou stierky, ich postupne ručne zmiešal s cestom. Poznámka: v budúcnosti použijem 500 g jabĺk, ale hlavne lisom na varené zemiaky odšťavím a tak rezy budú ľahšie.
- Jablkové cesto som vylial do pekáča (330x225) s papierom na pečenie a počas 40-45´ upiekol v rúre vyhriatej na 180 °C/360 °F !!!Čas sledovať a kontrolovať prepečenie cesta!!!
- Vymiešal som si rumovú a nad parou pripravil aj
- čokoládovú polevu.
- Základný koláčik sa mi krásne upiekol, položil som si ho na mriežku a po miernom ochladnutí,
- pozdĺžne rozrezal (Poznámka: 2. pokus zrealizujem rozrezaním každej ½ aj na výšku, alebo v „tortovnici“ s Ø 280, vymiešané cesto rozdelím na ¼ a každú upečiem zvlášť); ľavú časť som potrel domácim brusnicovým (cranberry) džemom, korunoval rumovou polevou, prikryl pravou polovicou, povrch oblial „čokopolevou“ a na ňu rozotrel parížsku šľahačku.
- Ešte mandľové lupienky a
- s PL zvyšku parížskej šľahačky som mohol servírovať k dobrej čiernej káve.
- Počas príjemného posedenia padlo aj zopár dobrých vtipov a keď som po „kalíšku“ turňanskej drienkovice pridal východniarske „heslo“: vedro-dva šak čľovek ňe hovedo! … ta ňe? Alex zakontroval ruským: duša mieru pozná, viac ako vedro nevypije = Душа меру знает, выше ведра невыпёт!
- Je tu november, teploty aj v Peorii sa ustálili na príjemných 20 °C a naše ruže sa „rozbehli”!