Jablkový zákusok

Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Naši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu skontroloval stav ich prípravy na intenzívne spolunažívanie i v druhej polovici storočnice. Za moju iniciatívu ma Naděnka odmenila „per huba“ receptom na tento vynikajúci zákusok. Prvý rok zavŕšený v 8. dráhe mojeho behu životom sme oslávili v príjemnej spoločnosti našich susedovcov, ktorých som počastoval aj novým „šuteméňom"!

10-12
porcií
30-45 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prvý pohľad na „naštartované“ ingrediencie môže u niekoho navodiť atmosféru chaosu. Nenechajte sa však odradiť, lebo napriek mojemu prvému pokusu s týmto receptom, som (teda sme) s výsledkom jeho realizácie boli nanajvýš prekvapení a odmenení pochúťkou s novou chuťou. Úplnou náhodou som kúpil jablká „Lucy“ s dužinou zvláštnej červenkastej farby.
  2. Do pomocnej misky „vahana“ som preosial hladkú múku, pridal štipku soli, kakao a prášok do pečiva alias „prdop“.
  3. Vajíčka kuchynskej teploty vyšľahal s práškovým cukrom a rozpusteným maslom a
  4. postupne po PL pridával pripravenú zmes hladkej múky s aditívami.
  5. Zatiaľ, čo vyšľahané cesto odpočívalo, olúpal a na „syrových slzách“ som postrúhal jablká a
  6. ľahko, pomocou stierky, ich postupne ručne zmiešal s cestom. Poznámka: v budúcnosti použijem 500 g jabĺk, ale hlavne lisom na varené zemiaky odšťavím a tak rezy budú ľahšie.
  7. Jablkové cesto som vylial do pekáča (330x225) s papierom na pečenie a počas 40-45´ upiekol v rúre vyhriatej na 180 °C/360 °F !!!Čas sledovať a kontrolovať prepečenie cesta!!!
  8. Vymiešal som si rumovú a nad parou pripravil aj
  9. čokoládovú polevu.
  10. Základný koláčik sa mi krásne upiekol, položil som si ho na mriežku a po miernom ochladnutí,
  11. pozdĺžne rozrezal (Poznámka: 2. pokus zrealizujem rozrezaním každej ½ aj na výšku, alebo v „tortovnici“ s Ø 280, vymiešané cesto rozdelím na ¼ a každú upečiem zvlášť); ľavú časť som potrel domácim brusnicovým (cranberry) džemom, korunoval rumovou polevou, prikryl pravou polovicou, povrch oblial „čokopolevou“ a na ňu rozotrel parížsku šľahačku.
  12. Ešte mandľové lupienky a
  13. s PL zvyšku parížskej šľahačky som mohol servírovať k dobrej čiernej káve.
  14. Počas príjemného posedenia padlo aj zopár dobrých vtipov a keď som po „kalíšku“ turňanskej drienkovice pridal východniarske „heslo“: vedro-dva šak čľovek ňe hovedo! … ta ňe? Alex zakontroval ruským: duša mieru pozná, viac ako vedro nevypije = Душа меру знает, выше ведра невыпёт!
  15. Je tu november, teploty aj v Peorii sa ustálili na príjemných 20 °C a naše ruže sa „rozbehli”!