Karamelový zákusok

Rezy s makom a karamelovou plnkou

Autor receptu: mojaradost

Výborné rezy s makom a karamelovou plnkou chutia vynikajúco. Plnka je bez masla, ale s kyslou pochúťkovou smotanou.

25
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Celé vajíčka vyšľaháme v nádobe s práškovým cukrom, postupne pridáme mlieko, olej, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. V druhej nádobe zmiešame mletý mak, cukor, práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a pridáme asi polovicu bledého cesta, trochu mlieka, aby nebolo cesto husté.
  2. Na hlboký plech (rozmer 30x40 cm), vyložený papierom na pečenie rozotrieme bledé cesto a pomocou lyžice kladieme po celom povrchu kôpky makového cesta. Upečieme pri teplote 180 °C 30 minút alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť.
  3. Plnka: V časti mlieka rozmiešame karamelový puding v prášku. Zvyšné mlieko dáme zovrieť, prisypeme cukor, za stáleho zmiešania ho rozpustíme a prilejeme mlieko s pudingovými práškami. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote pod potravinárskou fóliou. Po vychladnutí zamiešame kyslé pochúťkové smotany.
  4. Z vychladnutého korpusu odstránime papier a korpus po celom povrchu potrieme plnkou. Vrch zákuska polejeme rozpustenou čokoládovou polevou a ozdobíme podľa svojej fantázie, ja som použila bielu čokoládovú polevu. Necháme stuhnúť v chlade. Pokrájame horúcim zúbkovým nožom, aby poleva nepraskala. Dobrú chuť !