Rezeň z krkovičky

Autor receptu: sovka62

Tí mladší ani nebudú chcieť veriť, že ak sme v sedemdesiatich rokov chceli kúpiť mäso, do radu pred predajňou sme si museli stať najneskôr o piatej ráno, hoci predajňu otvárali o šiestej. A aj tak sme často nekúpili to, čo sme chceli, ale to čo sa nám ušlo. Doma nasledovalo vymýšľanie čo s tým mäsom vlastne spraviť. Tak sa objavil napr. mletý rezeň so syrom (1 kg bôčika, 300 g tvrdého syra), plnený bravčový bok, roláda z mletého bôčika a pod.

10
porcií
40 minút
príprava

Postup

  1. Práve tá bôčiková roláda ma kedysi inšpirovala. Kolegyňa tvrdila, že keď zomleté mäso večer osolí a zaleje mliekom, mlieko do rána "rozpustí" tie mastné časti, takže keď ho upraví do tvaru valca a upečie, roláda je ako z chudého mäsa. Tak keď som opäť raz na rezne priniesla krkovičku namiesto stehna alebo karé ( a rezne z krkovičky naše dcéry neboli ochotné jesť), pustila som sa do experimentu. Dopadlo to dobre, tak sme takéto rezne robili viac razy a keď u nás začali jesť naši traja zaťovia, vyhlásili ich za najlepšie rezne, aké kedy jedli. Krkovičku (moja mala 1,16kg) nakrájame na rezne.
  2. Je dosť mastná, však? Nevadí, to sa stratí. Rezne rozklepeme, najlepšie medzi dvomi fóliami, alebo v mikroténovom vrecku. Sústredíme sa na tie mastné časti a rozklepeme ich celkom na tenko. Niektorá krkovička býva tuhšia, tak si ju radšej narežeme, aby sa tie mastné časti naozaj rozklepali (niekedy sa nám podarí z jedného rezňa vyrobiť dva, to nevadí). Osolíme. Mlieko vylejeme do vhodnej nádoby, prisolíme asi 1/4 ČL soli, premiešame a rezne do mlieka pekne poukladáme jeden na druhý, tak aby boli ponorené.
  3. Uložíme do chladničky a spokojne ich tam necháme do druhého dňa. Na druhý deň mlieko zlejeme, pripravíme si všetko na trojobal. Obaľujeme ako bežne, len si dáme záležať, aby sme mäso v múke dobre roztlačili, nech sa múka nalepí na tie mastné časti (z tých už bude len tenká blanka).
  4. Rozpálime si tuk a rezne v ňom pomaly, pomaličky (aby sa dobre prepražili) vyprážame. Dajú sa vypražiť aj na panvici, ja som ich vždy robievala veľa, tak som si zvykla položiť plech cez dve platničky a vyprážať ich aspoň po dva.
  5. Na záver už pridám len obrázok surového mäsa na tanieri a ešte raz obrázok hotového rezňa, aby ste videli ten rozdiel. Takže tu je pôvodná veľkosť mäsa
  6. a tu hotový rezeň.