Rezeň z krkovičky
Autor receptu: sovka62
Tí mladší ani nebudú chcieť veriť, že ak sme v sedemdesiatich rokov chceli kúpiť mäso, do radu pred predajňou sme si museli stať najneskôr o piatej ráno, hoci predajňu otvárali o šiestej. A aj tak sme často nekúpili to, čo sme chceli, ale to čo sa nám ušlo. Doma nasledovalo vymýšľanie čo s tým mäsom vlastne spraviť. Tak sa objavil napr. mletý rezeň so syrom (1 kg bôčika, 300 g tvrdého syra), plnený bravčový bok, roláda z mletého bôčika a pod.
10 porcií |
40 minút príprava |
Postup
- Práve tá bôčiková roláda ma kedysi inšpirovala. Kolegyňa tvrdila, že keď zomleté mäso večer osolí a zaleje mliekom, mlieko do rána "rozpustí" tie mastné časti, takže keď ho upraví do tvaru valca a upečie, roláda je ako z chudého mäsa.
Tak keď som opäť raz na rezne priniesla krkovičku namiesto stehna alebo karé ( a rezne z krkovičky naše dcéry neboli ochotné jesť), pustila som sa do experimentu. Dopadlo to dobre, tak sme takéto rezne robili viac razy a keď u nás začali jesť naši traja zaťovia, vyhlásili ich za najlepšie rezne, aké kedy jedli.
Krkovičku (moja mala 1,16kg) nakrájame na rezne.
- Je dosť mastná, však? Nevadí, to sa stratí. Rezne rozklepeme, najlepšie medzi dvomi fóliami, alebo v mikroténovom vrecku. Sústredíme sa na tie mastné časti a rozklepeme ich celkom na tenko. Niektorá krkovička býva tuhšia, tak si ju radšej narežeme, aby sa tie mastné časti naozaj rozklepali (niekedy sa nám podarí z jedného rezňa vyrobiť dva, to nevadí). Osolíme. Mlieko vylejeme do vhodnej nádoby, prisolíme asi 1/4 ČL soli, premiešame a rezne do mlieka pekne poukladáme jeden na druhý, tak aby boli ponorené.
- Uložíme do chladničky a spokojne ich tam necháme do druhého dňa. Na druhý deň mlieko zlejeme, pripravíme si všetko na trojobal. Obaľujeme ako bežne, len si dáme záležať, aby sme mäso v múke dobre roztlačili, nech sa múka nalepí na tie mastné časti (z tých už bude len tenká blanka).
- Rozpálime si tuk a rezne v ňom pomaly, pomaličky (aby sa dobre prepražili) vyprážame. Dajú sa vypražiť aj na panvici, ja som ich vždy robievala veľa, tak som si zvykla položiť plech cez dve platničky a vyprážať ich aspoň po dva.
- Na záver už pridám len obrázok surového mäsa na tanieri a ešte raz obrázok hotového rezňa, aby ste videli ten rozdiel.
Takže tu je pôvodná veľkosť mäsa
- a tu hotový rezeň.