Čokoládová roláda

Retro čokoládová roláda (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Táto roláda bola kedysi hitom v každej domácnosti pri rodinných oslavách, na svadbách aj v cukrárňach.* Myslím, že bude mať úspech aj teraz, poteší svojou chuťou.

22
porcií
40-50 minút
príprava
18-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista, pridáme vanilínový cukor, po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor. Mixérom šľaháme na najvyššom stupni pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne po jednom zašľaháme žĺtky a vlažnú vodu.
  2. Varechou vmiešame preosiatu múku. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 18-20 minút. Po upečení za horúca zrolujeme a necháme vychladnúť.
  3. Plnka čokoládová: Nasekanú čokoládu rozpustíme na vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom šľaháme do hustej peny. Misu dáme na vodný kúpeľ a šľaháme mixérom do zhustnutia. Stiahneme z kúpeľa, vmiešame rozpustenú čokoládu a necháme vychladnúť. Spojíme s maslom vymiešaným do hladka.
  4. Vychladnutý korpus opatrne rozvinieme potrieme džemom a navrstvíme plnku. Pomocou papiera zrolujeme, papier odstránime a roládu dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Pripravíme čokoládovú polevu: Smotanu ohrejeme do horúca (nevaríme), vmiešame nasekanú čokoládu a miešame do hladka pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Polejeme roládu.