Čokoládová roláda
Retro čokoládová roláda (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Táto roláda bola kedysi hitom v každej domácnosti pri rodinných oslavách, na svadbách aj v cukrárňach.* Myslím, že bude mať úspech aj teraz, poteší svojou chuťou.
22 porcií |
40-50 minút príprava |
18-20 minút na 190 °C |
Postup
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista, pridáme vanilínový cukor, po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor. Mixérom šľaháme na najvyššom stupni pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne po jednom zašľaháme žĺtky a vlažnú vodu.
- Varechou vmiešame preosiatu múku. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 18-20 minút. Po upečení za horúca zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Plnka čokoládová: Nasekanú čokoládu rozpustíme na vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom šľaháme do hustej peny. Misu dáme na vodný kúpeľ a šľaháme mixérom do zhustnutia. Stiahneme z kúpeľa, vmiešame rozpustenú čokoládu a necháme vychladnúť. Spojíme s maslom vymiešaným do hladka.
- Vychladnutý korpus opatrne rozvinieme potrieme džemom a navrstvíme plnku. Pomocou papiera zrolujeme, papier odstránime a roládu dáme do chladničky stuhnúť.
- Pripravíme čokoládovú polevu: Smotanu ohrejeme do horúca (nevaríme), vmiešame nasekanú čokoládu a miešame do hladka pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Polejeme roládu.