Repre jedlo
Autor receptu: dadajka
Ďakujem za inšpiráciu kuchárskej knihe od jedneho obch. reťazca, od kuchárov Ihnačák/
Paulus. Ich recepty nemajú chybu. Sú reprezentatívne (repre) a moc chutné.
Dovolila som si pospájať(prispôsobiť) ich recepty do luxusného obedíka. Určite využijem
ako prezentáciu mojej kuchárskej zručnosti aj pri významných príležitostiach.
5 porcií |
60 minút príprava |
40 minút na 225 °C |
Postup
- DEŇ VOPRED= Marináda: Do menšieho hrnca naliať sój. omáčku+ med+ vínny ocot+ roztlačený cesnak+ plátky zázvoru+ oliv. olej. Variť 5 minút, nechať vychladnúť.
Prsia naporcovať podľa vôle= menšie či väčšie steaky, kocky či slíže ... a zaliať marinádou.
Nechať odležať- prsia asi 12 hodí, losos stačí 30 minút (robila som aj to v rovnakej marináde).
- Zapekaný camembert/ syr v baklažáne a sušenej šunke:
Baklažán aj so šupou nakrájať na tenké pozdĺžne pásy, nasoliť a nechať "vypotiť". Po nejakom čase oškrabať "vypotené" (niekto oplachuje, niekto žmýka) a osušiť. Na oliv. oleji narýchlo opiecť z oboch strán posypané trochou tymiánu. Zabaliť/zrolovať do opečeného kus syra (odporúčam camembert i grécky syr) a všetko zakrútiť do sušenej šunky.
Ukladať do pekáča na peč. papier. Zapiecť na grilovacom programe na vysokom stupni (mala som 225 C) pokiaľ nie je vidieť zlatohnedé opečenie.
- Podávala som s ryžou Natural- 1 šálku opláchnutej ryže opražiť na cibuľke. Zaliať necelými 2 šálkami vody, počkať kým začne voda vrieť a uzavrieť tlakový hrniec. Dusiť 20 minút a potom nechať dojsť v uzavretom hrnci. Otvoriť keď už v ňom nie je tlak.
... a mali sme k tomu i varenú cviklu postriekanú červeným balzamikom, či opečenú cukinu.