Repre jedlo

Autor receptu: dadajka

Ďakujem za inšpiráciu kuchárskej knihe od jedneho obch. reťazca, od kuchárov Ihnačák/ Paulus. Ich recepty nemajú chybu. Sú reprezentatívne (repre) a moc chutné. Dovolila som si pospájať(prispôsobiť) ich recepty do luxusného obedíka. Určite využijem ako prezentáciu mojej kuchárskej zručnosti aj pri významných príležitostiach.

5
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 225 °C

Suroviny

Postup

  1. DEŇ VOPRED= Marináda: Do menšieho hrnca naliať sój. omáčku+ med+ vínny ocot+ roztlačený cesnak+ plátky zázvoru+ oliv. olej. Variť 5 minút, nechať vychladnúť. Prsia naporcovať podľa vôle= menšie či väčšie steaky, kocky či slíže ... a zaliať marinádou. Nechať odležať- prsia asi 12 hodí, losos stačí 30 minút (robila som aj to v rovnakej marináde).
  2. Zapekaný camembert/ syr v baklažáne a sušenej šunke: Baklažán aj so šupou nakrájať na tenké pozdĺžne pásy, nasoliť a nechať "vypotiť". Po nejakom čase oškrabať "vypotené" (niekto oplachuje, niekto žmýka) a osušiť. Na oliv. oleji narýchlo opiecť z oboch strán posypané trochou tymiánu. Zabaliť/zrolovať do opečeného kus syra (odporúčam camembert i grécky syr) a všetko zakrútiť do sušenej šunky. Ukladať do pekáča na peč. papier. Zapiecť na grilovacom programe na vysokom stupni (mala som 225 C) pokiaľ nie je vidieť zlatohnedé opečenie.
  3. Podávala som s ryžou Natural- 1 šálku opláchnutej ryže opražiť na cibuľke. Zaliať necelými 2 šálkami vody, počkať kým začne voda vrieť a uzavrieť tlakový hrniec. Dusiť 20 minút a potom nechať dojsť v uzavretom hrnci. Otvoriť keď už v ňom nie je tlak. ... a mali sme k tomu i varenú cviklu postriekanú červeným balzamikom, či opečenú cukinu.