Rebarborový tarte tatin so škoricou

Autor receptu: dora

Tarte tatin je šup-šup koláč. Aj keď niekto by mohol mať pred karamelom rešpekt, ako ja, ale treba skúšať, ono sa to poddá! Tento koláčik bol neskutočný! Tá vyváženosť kyslej rebarbory a sladkého karamelu...to musíte ochutnať. Prosím, spravte si ho, nebudete banovať! Na tento recept budeme potrebovať nízku a širokú rajnicu s kovovými rúčkami, ktorú je možné použiť jednak na sporák ako aj do rúry. Na koláčik som použila formu o priemere 28 cm.

6-8
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo necháme zmäknúť, pridáme k nemu múku, vajce, soľ a cukor a vymiesime kompaktné cesto.
  2. Zapneme si rúru, aby sa nám predhriala.
  3. Rebarboru nasekáme na kratšie kúsky.
  4. Na pekáč hodíme cukor a necháme pomaly skaramelizovať.
  5. Keď máme karamel pripravený, vypneme sporák a do rajnice prisypeme rebarboru. Na ňu rovnomerne naukladáme kúsky masla a posypeme škoricou.
  6. Pripravené cesto vyvaľkáme približne do tvaru pekáča a prikryjeme ním rebarboru. Prípadné okraje zahneme dovnútra, po vyklopení budú tvoriť okraje koláča.
  7. Pečieme pri 180 °C cca 30 min.
  8. Po upečení koláč necháme trochu vychladnúť a až potom vyklopíme.