Rebarborový koláč so snehovou čiapočkou

Autor receptu: vikinkavikinka

18
porcií
55 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Zmäknuté maslo vyšľaháme pri nízkych otáčkach s práškovým a vanilínovým cukrom. Múku zmiešame v miske s kypriacim práškom a ručne po častiach primiešavame k vyšľahanému maslu. 4 bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a polovicu snehu zľahka vmiešame do cesta. Za stáleho šľahania pridávame po jednom žĺtky, až kým nevznikne hladké cesto. Na záver zľahka primiešame aj druhú polovicu snehu z bielkov. Cesto rozotrieme dohladka na menší plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C asi 20 minút.
  2. Plnka: Rebarboru ošúpeme a nakrájame na asi 1cm kúsky. Preložíme do misy, pridáme 5 lyžíc kryštálového cukru, premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby z nej cukor vytiahol trpkosť a kyslosť.
  3. Snehová čiapočka: Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme mixérom sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Rebarborový koláč: Cesto po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry. Rovnomerne naň navrstvíme rebarboru a na vrch sneh z bielkov. Koláč dáme ešte asi na 20 minút do rúry zapiecť, kým nie je sneh zlatistý.