Rebarborový koláč s jahodami
Autor receptu: panimaria
Tento recept som našla na stránke najrecepty.sk pred dvoma rokmi a keďže máme v našej záhrade každý rok veľa jahôd a rebarbory, pečieme tento koláč často a všetkým veľmi chutí, keďže čerstvé ovocie mu dodáva tú správnu chuť. Je nenáročný na prípravu a preto ho zvládne aj začínajúca gazdiná.
8-12 porcií |
30 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Z masla, práškového cukru a múky vypracujeme hladké a vláčne cesto. Bochník odložíme na 1/2 do chladu a pripravíme si plnku.
- Ošúpanú rebarboru pokrájame asi na 3 cm kúsky, krátko ju povaríme vo vode so 150 g kryštálového cukru. Vodu zlejeme, rebarboru zmiešame s pokrájanými jahodami.
- Valčekom na cesto podrvíme piškóty.
- Z vychladnutého cesta si kúsok odložíme.
Zvyšok rozvaľkáme do tvaru kruhu a vyložíme ním dno i boky vymastenej tortovej formy. Okraje dekoratívne postláčame.
- Na cesto rozdelíme polovičné množstvo podrvených piškót a jahodovo-rebarborovú zmes.
Druhú polovicu piškótovej drviny zmiešame s vanilínovým cukrom a rozdelíme ju na jahodovo-rebarborovú plnku.
- Odložený kúsok cesta rozvaľkáme na tenký plát, porežeme ho na pásiky, uložíme ich na koláč do tvaru mriežky, potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť.
- Koláč krájame, až keď je dobre vychladnutý