Rebarborový džem

Rebarborový džem s bazou

Autor receptu: redakcia

Využite sezónu rebarbory a bazy a spojte tieto dve rastlinky do výborného džemu.

4 poháre
porcie
40 minút
príprava

Postup

  1. Na 4 menšie poháre (250 ml) očistíme kilogram stopiek rebarbory a nakrájame ich na kúsky. Z dvoch citrónov vytlačíme šťavu a pomaly zahrievame v hrnci spolu s rebarborou.
  2. Pridáme 200 g kryštálového cukru, povaríme asi 5 minút. 150 g kryštálového cukru zmiešame s pektínom, pridáme k rebarborovej hmote a dôkladne premiešame.
  3. Varíme ešte asi 5 minút, odstavíme, do džemu nasypeme otrhané drobné bazové kvietky, premiešame a naplníme do čistých pohárikov. Dôkladne uzavrieme a 20 minút sterilizujeme v rúre alebo vo vode pri teplote 80 °C.