Rebarborový džem
Rebarborový džem s bazou
Autor receptu: redakcia
Využite sezónu rebarbory a bazy a spojte tieto dve rastlinky do výborného džemu.
4 poháre porcie |
40 minút príprava |
Postup
- Na 4 menšie poháre (250 ml) očistíme kilogram stopiek rebarbory a nakrájame ich na kúsky.
Z dvoch citrónov vytlačíme šťavu a pomaly zahrievame v hrnci spolu s rebarborou.
- Pridáme 200 g kryštálového cukru, povaríme asi 5 minút. 150 g kryštálového cukru zmiešame s pektínom, pridáme k rebarborovej hmote a dôkladne premiešame.
- Varíme ešte asi 5 minút, odstavíme, do džemu nasypeme otrhané drobné bazové kvietky, premiešame a naplníme do čistých pohárikov. Dôkladne uzavrieme a 20 minút sterilizujeme v rúre alebo vo vode pri teplote 80 °C.