Rebarborové poháre

Rebarborové poháre so sušienkami bez lepku, s malinami a vanilkovým krémom

Autor receptu: novalim

Keď príde chuť na sladké, ale piecť sa nám nechce, potom sa bude určite hodiť tento náš recept na rebarborové poháre so sušienkami bez lepku.* Osviežujúci dezert na teplé slnečné dni, ktorý chutí malým aj veľkým.

2
porcie
45 (+ chladenie) minút
príprava
15 minút
na 75 °C

Suroviny

Postup

  1. Rebarboru ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do hrnca spolu s trstinovým cukrom a za stáleho miešania pomaly varíme. Keď je dostatočne mäkká, odstavíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré (malo by mať konzistenciu hustejšieho lekváru). Ak je pyré príliš riedke, na konci varenia ho zahustíme škrobom.
  2. Pripravíme si vanilkový krém. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Mlieko a smotanu privedieme k varu a za stáleho šľahania metličkou po cícerkoch prilievame do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejeme do hrnca s pevným dnom a opäť za stáleho miešania varechou na slabšej teplote zahrievame, maximálne však do teploty 75 °C. Krém nesmie presiahnuť túto teplotu, lebo sa zrazí. Keď krém dosiahne 75 °C (meriame cukrárskym teplomerom), ihneď odstavíme, ešte miešame asi 2 minútky, a potom primiešame aj vanilkový extrakt. Necháme vychladnúť.
  3. Sušienky Limky vložíme do igelitového vrecka, valčekom alebo tĺčikom rozdrvíme na mrveničku a rozdelíme do pohárov. Na ne nalejeme rebarborové pyré, do ktorého poukladáme umyté a osušené maliny. Zalejeme vychladnutým vanilkovým krémom a povrch posypeme mandľovými lupienkami. Rebarborové poháre dáme stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky.
  4. Tip: Ak nemáte doma cukrársky teplomer, pokojne použite klasický digitálny teplomer (väčšinou sa dá prepnúť na meranie teploty v dome – použite túto funkciu).