RAW ovocné musli (fotorecept)

Autor receptu: seniorka

V poslednej dobe som z dôvodu niekoľkodňovej detoxikácie organizmu veľa odšťavovala množstvo ovocia aj zeleniny. Pri odšťavovaní ananásu spolu s pomarančami a jablkom mi ostala dosť vlhká dužina (odpad), tak som sa rozhodla využiť ju na ďalšie spracovanie nejakého zdravého jedla. Trošku som posurfovala po internete, aby som získala potrebné vedomosti využitia odpadu z odšťavovača, a tak som si trochu zaimprovizovala. Úvodný obrázok nafotila moja dcéra, ktorej aj s vnučkou veľmi chutili.

56
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 35-40 °C

Postup

  1. Tu sú suroviny, ktoré som použila. Zabudla som k nim pridať škoricu a vodu.
  2. V procesore alebo v mixéri zmixujeme prepláchnutú namočenú slnečnicu s vodou, pridáme namočené a scedené hrozienka, slivky, olúpaný pomaranč a jablko, a to tak, aby boli v zmesi malé kúsočky. Zmes vyberieme do misky a pridáme všetky ostatné suroviny, teda dužinu z odšťavovača, kokos, orechy, javorový sirup a citrónovú šťavu. Poriadne premiešame. Ja som použila môj starý ETA mixér a hotovú zmes som rozdelila na 2 časti: jednu bez škorice a do druhej som pridala škoricu (v oranžovej miske).
  3. Tvarujeme koláčiky podľa vlastnej fantázie. Ja som použila formičky na medovníčky, pod ktoré som podložila mikrotén. Zmesou som ich napĺňala skoro doplna (0,7 mm-1cm) a hneď som ich opatrne vyklápala na pekáč, vyložený papierom na pečenie. Trošku som tomu pomohla von prstami.
  4. Keďže s formičkami bola trošku babračka, začala som robiť malé guľky i podlhovasté šúľky, ktoré som roztláčala priamo na plechu do tvaru kruhu a plochých tyčiniek.
  5. Takto som sa ich rýchlejšie zbavila :-)
  6. Pripravené musli sa sušia buď v sušičke, ale keďže ja ju nemám, tak som ich najprv asi na 2 hodiny sušila v teplovzdušnej rúre na 40 stupňov pri otvorených dvierkach. Keď trochu na povrchu obschli, obrátila som ich na opačnú stranu a keď aj z tej obschli, pokládla som ich na teplý radiátor. Na ňom som ich dosúšala do druhého dňa s občasným obracaním. Takto sa sušili asi 24 hodín. Výsledok však stál za to.
  7. A na záver ešte jedna ukážka :-)