Plnené cestoviny

Ravioli s ricottou podľa Petra Vargu (videorecept)

Autor receptu: sons

Slovenský šéfkuchár Peter Varga spolu s Kauflandom prišiel do štúdia TV Varecha, kde nám pripravil chutné, zdravé a svieže jedlo do 15 eur.

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, pridáme vajcia a štipku soli. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke polhodinu odpočívať. Ide o klasický recept na akékoľvek domáce cestoviny. Dôležité je vždy dodržať pomer 100 g semoliny a jedno vajce na porciu cestovín pre jednu osobu. Semolinu môžeme nahradiť obyčajnou hladkou múkou.
  2. Odležané cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť cesta vyvaľkáme pomocou strojčeka na cestoviny. Vyvaľkané pásy cesta ukladáme na jemne pomúčenú dosku.
  3. V miske zmiešame ricottu s nasekanou pažítkou, so štipkou soli a mletého čierneho korenia. Plnku preložíme do cukrárskeho vrecka a v dostatočnej vzdialenosti od seba nanášame malé kôpky plnky na pripravený pás cesta. Na plnku položíme druhý pás cesta a prstami stláčame tak, aby vo vnútri nezostal vzduch. Rovnako spracujeme aj zvyšné dva pásy cesta.
  4. Nožom rozkrájame na jednotlivé ravioli, spoje cesta prstami dobre popritláčame, aby plnka z raviol nevytiekla. Ak chceme vytvoriť okrem vynikajúceho jedla i pastvu pre oči, použijeme vykrajovačku.
  5. Ravioli varíme v dostatočnom množstve osolenej vody 4 až 5 minút. Uvarené cestoviny vyberieme, neoplachujeme.
  6. Na tanieri ich polejeme rozpusteným maslom a dozdobíme trochou nasekanej pažítky. Netradičnejšou alternatívou je servírovanie domácich raviol s uhorkovou šťavou ochutenou vínnym octom, soľou a korením.